Loviisa Uusimaa

Fasarbyn kylä

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Fasarbyn kylä
Kuvaus
Fasarbyn poikkeuksellisesti sotilasvirkataloista koostuneen ryhmäkylän tiivis rakenne ja kyläkeskusta ympäröivän viljelyaukean mittakaava kuvastavat isoajakoa edeltävää aikakautta.

Fasarbyn keskiajalta periytyvä kylätontti sijaitsee Fasarbyvikenin pohjukassa etelään päin viettävässä rinteessä. Ryhmäkylä muodostuu neljän entisen sotilasvirkatalon talouskeskuksista. Joffsin, Pesursin, Göransin ja Lill-Mariksen tilat ovat olleet ruotujakoisen armeijan kantahenkilökunnan virkataloja, mikä heijastuu sotilasvirkatalojärjestelmän hierarkiaa noudattavassa pienimuotoisessa rakennuskannassa. Kylän kaksi muuta kantatilaa Knapas ja ja kyläkeskuksen länsipuolella sijaitseva Lillby ovat entisiä lampuotitiloja. Kyläkuvaa leimaavat merenrantapelloilla kohoavat kivikkoiset katajakedot. Vanha kylänraitti kiemurtelee rakennusten välissä ja päättyy Fasarbyvikenin pohjukassa olevan entisen kansakoulun luo kylän itäpuolelle.

Kylän nykyinen rakennuskanta muodostuu 1700- ja 1800-luvuilla rakennetuista parituvista, 1920-luvun mansardikattoisista huviloista ja rintamamiestaloista. Pihapiireissä on säilynyt 1800-luvun talousrakennuksia. Kylän pohjoispuolella on kylän myllyn ja myllärintorpan paikka.

Historia
Fasarbyn kruunun virkatalot olivat Uudenmaan jalkaväkirykmentin profossin, lippumiehen, varusmestarin ja muonittajan virkataloja. Kruunun omistuksessa olleita virkataloja vuokrattiin ruotuarmeijan 1809 tapahtuneen lakkauttamisen jälkeen ja tilat myytiin yksityiseen omistukseen Suomen itsenäisyyden alkuaikoina.

John E. Roos, Officersboställen i Finland under svenska tiden. Helsingfors 1927.

Selja Flink, Pernajan eteläosien rakennusinventointi 1996. Pernajan kunta 1997.

Olle Sirén, Pernajan pitäjän historia keskiajalta 2000-luvulle. Pernajan kunta 2003.

Itä-Uudenmaan rakennetun kulttuuriympäristön selvitys (RAKU). Itä-Uudenmaan liitto, Itä-Uudenmaan maakuntamuseo, Museovirasto. Itä-Uudenmaan liitto julkaisu 90, 2007.

kohteeseen sisältyy:  kylä; talonpoikaistalo;