Museovirasto

 PERUSHAKU

kohteet maakunnittain
 

KARTTAHAKU

maakuntakartta Lappi Keski-Pohjanmaa Pohjois-Pohjanmaa Kainuu Pohjois-Karjala Etelä-Karjala Pohjanmaa Pohjois-Savo Etelä-Savo Kymenlaakso Keski-Suomi Etelä-Pohjanmaa Päijät-Häme Uusimaa - itä Kanta-Häme Uusimaa - länsi Pirkanmaa Satakunta Varsinais-Suomi
Viitasaari Keski-Suomi

Pasalan kylä

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Pasalan kylä
Kuvaus
Pasalan kylänä tunnettu alue on edustava esimerkki hajakylätyyppisestä maanviljelyskylästä.

Pasala on Pasalanjärven ympärillä ja Kolimajärven kannaksella sijaitseva peltokylä, jossa on asuttu 1600-luvulta lähtien. Pasala on osa laajempaa Koliman maakirjakylää, joka levittäytyy Kolimajärven eteläpäähän, Matoselän ympärille.

Maastossa on huomattavia korkeuseroja ja tilakeskukset sijaitsevat hajallaan kumpuilevassa maastossa. Pellot viettävät rantoja kohden. Maisema on niin avara, että keskeisesti sijaitsevan Paanalan talon pihapiiristä ovat kaikki keskikylän talot näkyvissä. Vaurasta talonpoikaista rakentamistapaa edustavat rakennukset ovat 1800- ja 1900-luvulta. Perinteisistä pihapiireistä edustavimpia on Uusi-Valkama, ja näyttävin päärakennus on Kangas-Variksessa. Pihoissa on 1800-luvun yksittäisaittoja ja kokonaisia aittarivejä.

Entinen koulu sijaitsee Kolimajärven rannalla ja on rakennettu 1890-luvulla. Seurojentalo on 1900-luvun alkukymmeniltä.
 
Historia
Pasalan kylän ensimmäinen talo perustettiin 1550-luvun tienoilla. Kylän taloluku kasvoi nopeasti: 1560-luvulla siellä oli kolme taloa ja 1707 kylässä mainitaan olleen Purala, Pietilä, Varis, Pasala, Kumpumäki, Kokkonen ja uutena talona Kuhala. Isojaon aikaan 1700-luvun lopulla taloja oli 17. Lisäksi oli kolme torppaa.

Kylän vanhin talo oli 1600-luvulla sijoittunut nykyisten Paanalan ja Kangas-Variksen talojen väliselle peltoaukealle. Nykyisin taloja on viitisentoista.
 
Lisätietoa
Markkanen Erkki, Vanhan Viitasaaren historia, Saarijärvi 1983.

Viitasaaren rakennusinventointi, Osmo Kaitalehto. Keski-Suomen museo 1988.

Keski-Suomen maakunnallisesti arvokkaat kulttuurimaisema-alueet. Keski-Suomen liitto, julkaisu B61, 1996.

Viestejä maisemassa. Keskisuomalainen kulttuuriympäristö. toim. Jussi Jäppinen, Jyväskylä 2006.
 
kohteeseen sisältyy:  koulu; kylä; seurantalo; talonpoikaistalo;
ympäristön nykyluonne:  agraarimaisema;
 
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009