Museovirasto

 PERUSHAKU

kohteet maakunnittain
 

KARTTAHAKU

maakuntakartta Lappi Keski-Pohjanmaa Pohjois-Pohjanmaa Kainuu Pohjois-Karjala Etelä-Karjala Pohjanmaa Pohjois-Savo Etelä-Savo Kymenlaakso Keski-Suomi Etelä-Pohjanmaa Päijät-Häme Uusimaa - itä Kanta-Häme Uusimaa - länsi Pirkanmaa Satakunta Varsinais-Suomi
Mänttä-Vilppula Pirkanmaa

Kotiniemen kasvatuslaitos

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Kotiniemen kasvatuslaitos
Kuvaus
Kotiniemen kasvatuslaitos on laitoslajinsa rakennusperintönä varhainen, arkkitehtuuriltaan ja ympäristönä korkeatasoinen näyte valtion järjestämän lasten suojelukasvatuksen rakennetuista puitteista nk. huoltovaltion aikakaudella.

Kotiniemen kasvatuslaitos sijaitsee asutuksesta syrjässä Ajosjärven pohjoisrannan Kotiniemellä. Laitoksen 1900-luvun alkuvuosina noussut rakennuskanta asuntoloista maatalousrakennuksiin on arkkitehtonisesti yhtenäinen. Rakennukset on ryhmitelty väljästi puistomaiseen ympäristöön. Ne ovat tiilirakenteisia lukuun ottamatta puista johtajan huvilaa. Laitoksen keskusaukion ympärillä on hallintorakennus, keittola, koulurakennus sekä asuntolarakennuksia. Neljän asuntolarakennuksen rivistön takana pilkottaa järvimaisema. Näyttävää kokonaisuutta elävöittävät osaltaan monen rakennuksen ulkoarkkitehtuuriin sovitetut jännittävät tai peräti hauskat yksityiskohdat, kuten talli-ja navettarakennuksen hevos- ja lehmäaiheiset tiilireliefit tai pajan työkaluaiheet. Laitos on pysynyt alkuperäistä lähinnä vastaavassa käytössä ja sen historiallinen rakennuskanta ympäristöineen on huolella hoidettuna säilynyt hyvin.
 
Historia
Valtion kasvatuslaitoksia alettiin perustaa sen jälkeen, kun ensi kerran vuoden 1889 rikoslaissa oli säädetty 7-14 -vuotiaiden poikien ja tyttöjen määräämisestä tuollaisiin laitoksiin. Maan ensimmäinen poikien kasvatuslaitos (Koivulan laitos Tuusulassa, nyk. Keravan vankila) aloitti 1891. Kun tilat osoittautuivat nopeasti riittämättömäksi, ryhdyttiin vuosisadanvaihteen tienoilla valmistelemaan uuden poikien kasvatuslaitoksen perustamista "Kylmälän tilalla Ajostaipaleen kylässä Ruoveden pitäjää".

Vilppulan Kotiniemen kasvatuslaitos pojille suunniteltiin ja myös toteutettiin yhtenä rakennusvaiheena 1902-1907. Suunnittelija, rakennushallinnon arkkitehti Hugo Lindberg, oli perehtynyt kasvatuslaitoksiin eri Pohjoismaissa. Kasvatuslaitos, sittemmin koulukoti, lakkautettiin 1988 ja laitos tuli vankeinhoitolaitoksen käyttöön varavankilaksi, Vilppulan vankila -nimiseksi avolaitokseksi.
 
Lisätietoa
Yleisten rakennusten ylihallituksen vuosikertomukset 1904-1907.

Mauri Mönkkönen, Vilppulan ja Pohjaslahden historia 1866–1918. Vanhan Ruoveden historia III:4. Vilppulan kunta ja srk-yhtymä 1988.

Pirkanmaan kulttuurihistorialliset kohteet. Julkaisu B 174. Tampereen seutukaavaliitto 1990. Tampere 1990.

Jarkko Sinisalo, Vankeinhoidon rakennukset, Rakennusperintömme. Kulttuuriympäristön lukukirja. Ympäristöministeriö, Museovirasto, Rakennustieto Oy 2001.

Louise Siilasvuo, Kotiniemen kasvatuslaitos/koulukoti 1905-1988 (Mänttä 2005)
 
kohteeseen sisältyy:  huoltola; vankila;
ympäristön nykyluonne:  metsämaisema;
 
Kotiniemen kasvatuslaitos, Talola. Soile Tirilä
Kotiniemen kasvatuslaitos, Talola. Soile Tirilä .
Kotiniemen kasvatuslaitos, navetta. Soile Tirilä
Kotiniemen kasvatuslaitos, navetta. Soile Tirilä .
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009