Museovirasto

 PERUSHAKU

kohteet maakunnittain
 

KARTTAHAKU

maakuntakartta Lappi Keski-Pohjanmaa Pohjois-Pohjanmaa Kainuu Pohjois-Karjala Etelä-Karjala Pohjanmaa Pohjois-Savo Etelä-Savo Kymenlaakso Keski-Suomi Etelä-Pohjanmaa Päijät-Häme Uusimaa - itä Kanta-Häme Uusimaa - länsi Pirkanmaa Satakunta Varsinais-Suomi
Pälkäne Pirkanmaa

Raiskion torppa

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Raiskion torppa
Kuvaus
Luopioisten syrjäisen torppaseudun Raiskio on aikanaan yleisen torppa-asutuksen tyypillinen, mutta harvinaistunut edustaja.

Raiskion torppa sijaitsee Ämmätsäjärven pohjoispohjukassa mäenrinteessä. Runsaiden kivikautisten löytöjen perusteella alue on ollut suotuisaa asuinaluetta jo esihistoriallisena aikana.

Raiskion torpan pihapiiri koostuu harmaista, vuoraamattomista, pääasiassa pärekattoisista hirsirakennuksista. Taloryhmä muodostaa asuinpihan ja talouspihan, joihin kuuluvat päärakennus, pakari, joka on entinen savutupa, vanha savutupa, savusauna, keittokota, vinttikaivo, talli, navetta, neljä aittaa, halkovaja ja kolme latoa sekä riihi. Piha on jaettu aitaamalla. Raiskion aitat on siirretty paikalliseen kotiseutumuseoon ja alkuperäiselle paikalle on pystytetty niiden kopiot. Raiskion päärakennus muodostuu kahdesta eri-ikäisestä rakennuksesta: vanhempi osa, entinen savupirtti, on mahdollisesti 1600-luvulta, uudempi osa 1700-luvulta. Välissä on porstua ja peräkamari.
 
Historia
Raiskion torpan maat raivattiin tiettömän taipaleen taakse Ämmätsäjärven ranta-alueelle 1500-luvun lopulla. Raiskion torppa itsenäistyi 1919 Kantolan kartanosta ja Raiskiossa asuttiin 1960-luvun lopulle asti. Torpasta kuljettiin alun perin pääasiassa vesiteitse, ja maantieyhteytenä toimi 1950-luvulle saakka yli kilometrin mittainen kivinen polku.
 
Lisätietoa
Viljo Nissilä, Pälkäneen historia, Pälkäneen kunta 1972.

Hannu Vuorensola, Pälkäneen historia 2. Pälkäneen kunta 1988.

Alfred Kolehmainen, Veijo A. Laine, Suomalainen talonpoikaistalo. Keuruu 1998.

Tuire Savolainen, Länsisuomalainen torppa kulttuuriympäristönä, Raiskion torpan inventointi, päärakennuksen dokumentointi ja restaurointiselvitys. Kymenlaakson ammattikorkeakoulu, restauroinnin koulutusohjelma, opinnäytetyö 2005.
 
kohteeseen sisältyy:  pihapiiri; talonpoikaistalo; talousrakennus;
ympäristön nykyluonne:  metsämaisema;
 
Raiskion torppa. Alfred Kolehmainen 1985
Raiskion torppa. Alfred Kolehmainen 1985.
Raiskion torppa Alfred Kolehmainen 1985
Raiskion torppa Alfred Kolehmainen 1985.
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009