Museovirasto

 PERUSHAKU

kohteet maakunnittain
 

KARTTAHAKU

maakuntakartta Lappi Keski-Pohjanmaa Pohjois-Pohjanmaa Kainuu Pohjois-Karjala Etelä-Karjala Pohjanmaa Pohjois-Savo Etelä-Savo Kymenlaakso Keski-Suomi Etelä-Pohjanmaa Päijät-Häme Uusimaa - itä Kanta-Häme Uusimaa - länsi Pirkanmaa Satakunta Varsinais-Suomi
Raasepori Uusimaa

Tammisaaren rautatieasema-alue

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Tammisaaren rautatieasema-alue
Kuvaus
Tammisaaren asemarakennus on yksi kolmesta Hanko-Hyvinkää -radan alkuperäisistä asemista ja muutoksista huolimatta parhaiten säilyneitä. Myös asemapäällikön asuintalo vuodelta 1873 on yksi harvoja tyyppinsä edustajia.

Asema on Tammisaaren taajama-alueella, ja rata jakaa asema-alueen kaupungin keskustan puolelle jäävään asemapihaan ja pohjoispuolen asuinalueeseen, joka nykyisin on osa Formanshagenin pientaloaluetta. Osin kaksikerroksista, listoituksin ja sorvauksin detaljoitua asemarakennusta vastapäätä on säilynyt poikkeuksellisen hieno asemapäällikön rakennus sekä kaksi asuinrakennusta talousrakennuksineen. Asema-alueella on myös pieni tavara-asema ja jäänteitä vanhoista puukujista.
 
Historia
Hanko-Hyvinkää -rata rakennettiin 1871-1873 satamaradaksi yhdistämään pääkaupunki Pietari talvisinkin avoimena olevaan satamaan Itämerellä. Tammisaaren asema rakennettiin silloin vielä maaseutumaiseen ympäristöön Knut Nylanderin suunnitelmien mukaan. Rakennus kunnostettiin perusteellisesti jo 1877 ja sitä laajennettiin kolmanneksella itäpäädystä 1914. Henkilöliikenteen hiipuminen hiljensi asemaa jo 1960-luvulta lähtien, mutta tavaraliikenne on jatkunut edelleen.

Ensimmäinen Tammisaareen rakennettu rautatiesilta osoittautui pian vialliseksi ja se korvattiin uudella 1910. Nykyinen silta rakennettiin 1970-luvun alussa, Pohjanlahden yli Hankoon kulkevan kantatie 53:n rakentamisen yhteydessä.
 
Lisätietoa
Johannes Cederlöf, Ekenäs stads historia, del III 1810-1930. Ekenäs 1964.

Sirkka Valanto, Suomen rautatieasemat vuosina 1857-1920- Museovirasto, rakennushistorian osasto. Julkaisu 11/1982.

Mikko Härö, Läntisen Uudenmaan rakennusten ja maiseman kulttuurihistoriallinen inventointi. Läntisen Uudenmaan seutukaavaliitto. Tammisaari 1993.

Sopimus valtakunnallisesti merkittävien asema-alueiden suojelusta (YM, päätös 9.12.1998 diarionro 2/562/96).
 
kohteeseen sisältyy:  liikenteenrakennus; työväen asuintalo;
ympäristön nykyluonne:  kaupunki;
 
Tammisaaren rautatieasema. Minna Pesu 2007
Tammisaaren rautatieasema. Minna Pesu 2007.
Tammisaaren rautatieasema. Minna Pesu 2007
Tammisaaren rautatieasema. Minna Pesu 2007.
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009