Museovirasto

 PERUSHAKU

kohteet maakunnittain
 

KARTTAHAKU

maakuntakartta Lappi Keski-Pohjanmaa Pohjois-Pohjanmaa Kainuu Pohjois-Karjala Etelä-Karjala Pohjanmaa Pohjois-Savo Etelä-Savo Kymenlaakso Keski-Suomi Etelä-Pohjanmaa Päijät-Häme Uusimaa - itä Kanta-Häme Uusimaa - länsi Pirkanmaa Satakunta Varsinais-Suomi
Rovaniemi Lappi

Ferdinand Salokankaan jälleenrakennusajan arkkitehtuuri Rovaniemellä

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Ferdinand Salokankaan jälleenrakennusajan arkkitehtuuri Rovaniemellä
Kuvaus
Rovaniemellä toiminut Ferdinand Salokangas on toisen maailmansodan jälkeen ensin Lapin ja sitten Rovaniemen jälleenrakentamisen johtamisessa merkittävän suunnitteluvastuun saanut arkkitehti. Salokankaan vaikutus Rovaniemen kaupunkikuvaan on huomattava. Hän on suunnitellut kaupunkiin useita julkisia rakennuksia kuten kauppalantalon, paloaseman sekä oppilaitoksia ja kouluja.

Rovaniemen uusiutuneen rakennuskannan joukossa on säilynyt joukko arkkitehti Ferdinand Salokankaan suunnittelemia rakennuksia ajalta, jolloin hän johti Rovaniemen jälleenrakentamista toisen maailmansodan jälkeen. Salokankaan arkkitehtuuri on persoonallista ja omintakeista. Salokankaan piirtämien rakennusten erityispiirteenä on huolellinen detaljisuunniittelu. Sodanjälkeistä romantiikkaa edustavasta muotokielestä kertovat harjakatot, julkisivujen karkea rappaus sekä tiilen ja liuskekiven käyttö koristelussa ja ornamentiikka parvekkeissa ja kaiteissa. Ikkunoiden ja parvekkeiden orgaaniset muodot saattavat jatkua myös sisätilojen porraskaiteisiin ja näyttäviin tulisijoihin. 1950-luvulla Salokankaan ote on ollut pelkistetympi – elävän viivan on korvannut suora linja ja muotojen yksinkertaistuminen.

Salokankaan julkiseen suunnitteluun kuuluvaa Rovaniemen kauppalan funktionalistista, lukuisin yksityiskohdin koristeltua toimitaloa sisäpihaa rajaavine talonmiehen asuntoineen vuodelta 1949 pidetään eräänä arkkitehdin päätyönä. Samana vuonna on valmistunut Rovaniemen paloasema, tiili- ja liuskekiviupotuksin koristetulla palotornilla varustettu kaksikerroksinen rapattu rakennus. Kansakoulu siipiosineen ja siihen liittyvä pieni opettajien asuintalo on rakennettu 1952-1954. Nelikerroksinen erkkeripäätyinen kansakoulun opettajien asuintalo on vuodelta 1953. Koristeelliset parvekkeet ja ovien ikkunat antavat persoonallisen leiman Rantavitikan koulun opettajien asuintalolle vuodelta 1950. Sen viereinen, laajan kokonaisuuden muodostava ammattikoulu ja ammattikoulun asuntola on suunniteltu 1952 mutta valmistunut vasta 1961.

Ammattikoulun ja Rantavitikan koulun asuintalon tavoin Kemijokivarressa sijaitsevan Inaripolku 3:n asuinkerrostalo on suunniteltu polveilevaksi, jotta asunnoista olisi jokinäkymä. Rakennus on valmistunut 1956. Ferdinand Salokankaan yhtenä päätyönä pidetty arkkitehdin oma ateljee- ja asuintalo on rakennettu kahdessa vaiheessa 1951 ja 1953. Vaakavuorattu rakennus on verrattain kapearunkoinen ja korkea ja sitä koristavat lukuisat yksityiskohdat.
 
Historia
Arkkitehti Ferdinand Salokangas (1903-1981) johti Lapin jälleenrakentamista 1945-1948 ja työskenteli arkkitehtinä Rovaniemellä vuoteen 1956. Tätä ennen Salokangas oli johtanut talvisodassa pommitettujen Sortavalan ja Käkisalmen jälleenrakentamista 1942-1943. Salokangas työskenteli kulkulaitosten ja yleisten töiden ministeriön rakennusosaston (KYMRO) alaisen Lapin rakennuspiirin johdossa. Jälleenrakennustyö keskittyi Rovaniemen kauppalan alueelle, mutta käsitti myös ympäröivän maaseudun.

Salokangas suunnitteli Rovaniemelle ainakin 17 rakennusta. Monipuolinen tuotanto vastasi hyvin jälleenrakennuskauden tarpeisiin. Se käsitti julkisten hallinto- ja asuinrakennusten lisäksi myös yksityisiä omakotitaloja.
 
Lisätietoa
Ferd. Salokangas: "Lapin jälleenrakennuksesta". Arkkitehti 1946.

Erkki Koiso-Kanttila, "Suunnitteluaputoiminta Lapin asutuskeskuksissa jälleenrakennuskautena 1945-46". Arkkitehti 1946.

Martti Ursin, Pohjois-Suomen tuhot ja jälleenrakennus saksalaissodan 1944-1945 jälkeen. Studia Historica Septentrionalia 2. 1980.

Katoava Rovaniemi. Lapin maakuntamuseon julkaisuja 3. 1987.

Susanna Runtti, ”Rovaniemi sota- ja jälleenrakennusvuosina 1939–1955”. Rovaniemen historia vuoteen 1990, jokivarsien kasvatit ja junantuomat. 1997.

Antti Pihkala (toim.), Jälleenrakennuksen perintö Lapissa. Lapin läänin rakennusperinne ry. Oulu 2004.

Hanna Pöysälä, Rovaniemen vanha kaupungintalo. Raito 2004. Lapin maakuntamuseo. http://www.rovaniemi.fi/files/20041228133159.pdf

Ferdinand Salokangas. Salokankaan arkkitehtuuria Rovaniemellä. Näyttelyluettelo. Lapin maakuntamuseo. (2007)

Tiina T. Elo, "Lapin kunnan- ja kaupungintalot." Lauri Putkonen (toim.), Päätöksen paikka. Kunnantalot ja kaupungintalot. Euroopan rakennusperintöpäivät 2009.
 
kohteeseen sisältyy:  asuinkerrostalo; muu hallintorakennus; oppilaitos;
ympäristön nykyluonne:  kaupunki;
 
Rovaniemen paloasema. Johanna Forsius 2007
Rovaniemen paloasema. Johanna Forsius 2007.
Kauppalantalo Rovaniemen keskustassa. Johanna Forsius 2008
Kauppalantalo Rovaniemen keskustassa. Johanna Forsius 2008.
Ferdinand Salokankaan oma asuin- ja ateljeetalo. Johanna Forsius 2008
Ferdinand Salokankaan oma asuin- ja ateljeetalo. Johanna Forsius 2008.
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009