Museovirasto

 PERUSHAKU

kohteet maakunnittain
 

KARTTAHAKU

maakuntakartta Lappi Keski-Pohjanmaa Pohjois-Pohjanmaa Kainuu Pohjois-Karjala Etelä-Karjala Pohjanmaa Pohjois-Savo Etelä-Savo Kymenlaakso Keski-Suomi Etelä-Pohjanmaa Päijät-Häme Uusimaa - itä Kanta-Häme Uusimaa - länsi Pirkanmaa Satakunta Varsinais-Suomi
Muonio Lappi

Torassiepin kylä

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Torassiepin kylä
Kuvaus
Torassiepin kylä on Länsi-Lapin tunturiseudun voimakaspiirteisessä luonnonmaisemassa sijaitseva pieni järvenrannan maatalouskylä. Kylä sijaitsee samannimisen järven itärannalla järveen laskevan Jerisjoen molemmin puolin. Vanha rakennuskanta Jerisjoen eteläpuolella, pellot ja rantaniityt muodostavat toista maailmansotaa edeltänyttä aikaa kuvastavan kokonaisuuden.

Kotakorvan, Siepin ja Koskenniemen tiloilla on edustavin perinteinen rakennuskanta. Kotakorvan päärakennus on 1850-luvulta ja kahden muun talon 1930-luvulta. Kylän läpi virtaavan Jerisjoen varsilla hieman ylempänä sijaitsee kyläläisten vanha tervahauta ja joki rannassa on säilynyt tulvalatoja.

Torassiepin kylä on valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta.
 
Historia
Länsi-Lapin tunturiseutu Muoniossa oli pitkään metsästystä ja kalastusta harjoittaneiden saamelaisten nautinta-aluetta. Kiinteä suomalainen, Ruotsin Länsipohjasta peräisin oleva talonpoikaisasutus syntyi 1600-luvun alusta alkaen Muonionjokilaaksoon ja kalaisten eräjärvien rannoille. Uudisasukkaiden pääelinkeinona oli kalastukseen painottunut erätalous, jota täydennettiin pienimuotoisella karjanhoidolla ja maanviljelyksellä.

Toisen maailmansodan aikana Muonion väestö evakuoitiin Ruotsiin. Jatkosodan loppuvaiheessa Muonion rakennuskanta tuhoutui suureksi osaksi. Kaukana muusta asutuksesta oleva Torassiepin kylän rakennuskanta säästyi sodan tuhoilta.
 
Lisätietoa
Jarmo Lokio, Lapin kulttuuriympäristöohjelma. Lapin ympäristökeskus. Rovaniemi 1997.

Sisko Sattanen, Muonio muuttui 1945-1995. Muonion kunta 1997.

"Lapin kulttuuriympäristöt tutuksi" -inventointihanke 2004-2008, aineistot. Lapin ympäristökeskus.
 
kohteeseen sisältyy:  kylä; pihapiiri;
ympäristön nykyluonne:  tunturimaisema;
 
Siepin kylää. Lapin kulttuuriympäristöt tutuksi -hanke 2007
Siepin kylää. Lapin kulttuuriympäristöt tutuksi -hanke 2007.
Kotakorvan ja Elsan tilat. Lapin kulttuuriympäristöt tutuksi -hanke 2007
Kotakorvan ja Elsan tilat. Lapin kulttuuriympäristöt tutuksi -hanke 2007.
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009