Museovirasto

 PERUSHAKU

kohteet maakunnittain
 

KARTTAHAKU

maakuntakartta Lappi Keski-Pohjanmaa Pohjois-Pohjanmaa Kainuu Pohjois-Karjala Etelä-Karjala Pohjanmaa Pohjois-Savo Etelä-Savo Kymenlaakso Keski-Suomi Etelä-Pohjanmaa Päijät-Häme Uusimaa - itä Kanta-Häme Uusimaa - länsi Pirkanmaa Satakunta Varsinais-Suomi
Pedersöre Pohjanmaa

Starabyn kylä

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Starabyn kylä
Kuvaus
Starabyssä on poikkeuksellisen hyvin säilynyt Pohjanmaan rannikkoseudun raittikylän rakenne ja pihapiirit, joissa on runsaasti säilyneitä talousrakennuksia.

Starabyn tiiviin ja pienen kylän asutus on sijoittunut molemmin puolin vanhan maantien varteen Pedrsören kirkon ja Kirkkorannan eteläpuolelle. Perinteinen talonpoikainen rakennuskanta muodostaa tien varrelle tiiviin, pienimittakaavaisen kyläraitin.

Kylän tilojen Staran, Storstaran ja Sjömanin neljä asuinrakennusta seisovat rivissä tien varressa. Kylän runsaaseen ja rikkaaseen vanhaan rakennuskantaan sisältyy useita talousrakennuksia, jotka ovat tien toisella puolella. Osassa vanhoista aitoista on ovi tielle päin, osa pihoille päin. Osa talousrakennuksista on uudempia.

Staran päärakennus on rakennettu 1790- ja 1880-luvulla, Sjömanin 1800-luvun alussa ja Storstaran 1800-luvun asuinrakennusta on laajennettu 1962.
 
Historia
Pohjanmaan rannikon varhaisin vakituinen asutus syntyi jokisuiden tuntumaan. 1560-luvulla myös Purmonjoen suussa oli tiheä suurten kylien tiivistymä.
 
Lisätietoa
K.A. Åkerblom, Pedersöre storsockens historia I. Jakobstad 1950.

Pohjanmaan museon rakennusinventointi 1997-1998 (kopio).
 
kohteeseen sisältyy:  kylä; pihapiiri; talonpoikaistalo; talousrakennus; tie;
ympäristön nykyluonne:  agraarimaisema;
 
Starabyn kylänraitti Pedersöressä. Maria Kurtén 2007
Starabyn kylänraitti Pedersöressä. Maria Kurtén 2007.
Pihapiiri Starabyn kylässä. Tuija Mikkonen 2006
Pihapiiri Starabyn kylässä. Tuija Mikkonen 2006.
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009