Museovirasto

 PERUSHAKU

kohteet maakunnittain
 

KARTTAHAKU

maakuntakartta Lappi Keski-Pohjanmaa Pohjois-Pohjanmaa Kainuu Pohjois-Karjala Etelä-Karjala Pohjanmaa Pohjois-Savo Etelä-Savo Kymenlaakso Keski-Suomi Etelä-Pohjanmaa Päijät-Häme Uusimaa - itä Kanta-Häme Uusimaa - länsi Pirkanmaa Satakunta Varsinais-Suomi
Mänttä-Vilppula Pirkanmaa

Pohjaslahden kirkko

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Pohjaslahden kirkko
Kuvaus
Maisemallisesti näyttävällä paikalla sijaitseva Pohjaslahden kirkko kuvastaa 1930-luvun kirkkoarkkitehtuurin moninaisuutta.

Tiilestä rakennettu kirkko on sisä- ja ulkopuolelta rapattu. Suorakaiteen muotoiseen, harjakattoiseen runkohuoneeseen liittyy matalampi ja kapeampi kuoriosa. Toisessa päädyssä on runkohuoneen levyinen portaittain kapeneva torni, jonka eri kerroksissa on seurakuntasali, kirkkosaliin avautuva lehteri, kerhotiloja ja ylinnä kellohuone.

Kirkkosalin tasakaton poikittaisen palkiston ja saarnatuolin koristemaalauksista on vastannut jyväskyläläinen koristemaalari Urho Lehtinen. Hän on myös tehnyt Jeesusta Getsemanessa kuvaavan alttarimaalauksen. Penkkikorttelien yllä riippuvat kookkaat messinkikruunut ovat Taito Oy:n valmistamat. Seurakuntasalissa olevat taulut ja maalaukset ovat 1970-luvun lopulta.
 
Historia
Pohjaslahden seurakunta erotettiin Ruovedestä 1927. Kirkkorakennuksen suunnitteli myöhemmin tuotteliaana kirkkoarkkitehtina tunnettu helsinkiläinen arkkitehti Kauno S. Kallio. Rakennustyö aloitettiin syksyllä 1930 ja kirkko vihittiin käyttöön kesällä 1932. Pääosa Pohjaslahden kunnasta liitettiin 1973 Vilppulaan ja osa Virtain kaupunkiin ja 2009 Mänttä-Vilppulaan.

Kirkko suojeltiin kirkkohallituksen päätöksellä 1.4.2003.
 
Lisätietoa
Arkitekten 9/1933.

Mauri Mönkkönen, Vilppulan ja Pohjaslahden historia 1866–1918. Vanhan Ruoveden historia III:4. Vilppulan kunta ja srk-yhtymä 1988.
 
kohteeseen sisältyy:  kirkko;
ympäristön nykyluonne:  agraarimaisema;
 
Pohjaslahden kirkko. Minna Pesu 2006
Pohjaslahden kirkko. Minna Pesu 2006.
Pohjaslahden kirkkomaisema. Minna Pesu 2006
Pohjaslahden kirkkomaisema. Minna Pesu 2006.
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009