Museovirasto

 PERUSHAKU

kohteet maakunnittain
 

KARTTAHAKU

maakuntakartta Lappi Keski-Pohjanmaa Pohjois-Pohjanmaa Kainuu Pohjois-Karjala Etelä-Karjala Pohjanmaa Pohjois-Savo Etelä-Savo Kymenlaakso Keski-Suomi Etelä-Pohjanmaa Päijät-Häme Uusimaa - itä Kanta-Häme Uusimaa - länsi Pirkanmaa Satakunta Varsinais-Suomi
Orimattila Päijät-Häme

Orimattilan kirkonmäki

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Orimattilan kirkonmäki
Kuvaus
Orimattilan kirkonmäki, kirkko, seurakuntakoti, pappila, hautausmaa, pitäjänmakasiini sekä raitin asuin- ja liikerakennukset muodostavat kokonaisuuden, jossa perinteisen 1900-luvun alkupuolen kirkonkylän ilme on hyvin säilynyt.

Orimattilan kirkonkylä sijaitsee Viljamaan kylässä. Kirkonkylän raitin muodostavan Erkontien varrella oleva ristikirkko on rakennettu 1862-1866 lääninarkkitehti Jean Wiikin ja maisteri Nestor Tallgrenin laatiman suunnitelman mukaan. Kivestä rakennettuun kirkkoon liittyvä avolyhtyinen kellotorni on korotettu nykyasuun 1930-luvulla. Kirkkoon liittyy Erkontien molemmille puolille sijoittuva hautausmaa. Kirkkomiljööseen kuuluva tiilinen lainamakasiini on rakennettu 1896. Raitin varrella on arkkitehti Ilmari Launiksen suunnittelema ja 1929 valmistunut seurakuntakoti.

Kirkon länsipuolella on puiston keskellä arkkitehtitoimisto Kiseleff ja Heikelin suunnittelema, 1884 rakennettu uusrenessanssityylinen kirkkoherran pappila. Kirkon lounaispuolella, Erkontien varrella on puisia liike- ja asuinrakennuksia, joista pääosa on rakennettu 1800-luvun lopulla.
 
Historia
Kirkonkylän ja kunnan keskustan muodostava Viljamaan kylä mainitaan ensimmäisen kerran 1539 maakirjassa. Orimattila oli aluksi Hollolan kappeli, joka itsenäistyi omaksi seurakunnaksi 1636.

Nykyinen, seurakunnan neljäs kirkko valmistui 1866. Kivestä rakennetun ristikirkon vanhin osa on 1851 valmistunut kellotapuli, josta tehtiin kirkon rakentamisen yhteydessä kirkkoon liittyvä kellotorni. Kirkon ulkoasua muutti arkkitehti Rafael Blomstedtin suunnittelema ja 1932 valmistunut korjaustyö, jossa mm. kellotorni korotettiin nykyiseen klassistiseen muotoonsa ja asuunsa. Kirkon ympärillä on vanha kirkkomaa, jota laajennettiin 1907 Erkontien pohjoispuolelle.
 
Lisätietoa
Veli-Matti Syrjö, Orimattilan historia. Osa 2. Lahti 1976.

Antero Penttilä, Aili Narva ja Erkki Hämäläinen, Orimattilan historia. Osa 1. Jyväskylä 1987.

Nina Könönen, Orimattilan rakennetun kulttuuriympäristön selvitys. Kuntien ympäristöselvitys, KUKUSE. Hartola, Hausjärvi, Heinola, Orimattila, Sysmä. Hämeen ympäristökeskuksen moniste 95/2005.

Henrik Wager, Päijät-Hämeen rakennettu kulttuuriympäristö. Päijät-Hämeen liitto 2006.
 
kohteeseen sisältyy:  hautausmaa; katutila; kirkko; kylä; lainamakasiini; muu hallintorakennus; pappila; puisto;
ympäristön nykyluonne:  kaupunki;
 
Orimattilan kirkolle johtava kirkkotie. Henrik Wager 2004
Orimattilan kirkolle johtava kirkkotie. Henrik Wager 2004.
Orimattilan kirkko. Minna Pesu 2006
Orimattilan kirkko. Minna Pesu 2006.
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009