Museovirasto

 PERUSHAKU

kohteet maakunnittain
 

KARTTAHAKU

maakuntakartta Lappi Keski-Pohjanmaa Pohjois-Pohjanmaa Kainuu Pohjois-Karjala Etelä-Karjala Pohjanmaa Pohjois-Savo Etelä-Savo Kymenlaakso Keski-Suomi Etelä-Pohjanmaa Päijät-Häme Uusimaa - itä Kanta-Häme Uusimaa - länsi Pirkanmaa Satakunta Varsinais-Suomi
Laitila Varsinais-Suomi

Koukkelan Kauppilan umpipihainen talonpoikaistalo

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Koukkelan Kauppilan umpipihainen talonpoikaistalo
Kuvaus
Koukkelan Kauppilan talo edustaa vaurasta länsisuomalaista talonpoikaisrakentamista ja se on yksi Varsinais-Suomen parhaiten säilyneitä umpipihoja.

Kauppilan talo sijaitsee kuivatun Koukkelanjärven rannalla. Kauppila on yksi kylän kantataloista. Talonpoikaistilan hirsiset asuin- ja ulkorakennukset rajaavat tiiviiisti neliömäistä miespihaa. Umpipihan ulkopuolella on vanhoja talousrakennuksia, joiden joukossa on mamsellityyppinen tuulimylly, sauna, vilja-aitat, kellarit, riihi ja suuli. Rakennuksista suurin osa on alkuperäisellä paikallaan. Kauppilan rakennukset ovat ilmeisesti 1700- ja 1800-luvuilta, mutta kuvastavat huomattavasti vanhempaa rakennustraditiota.

Kauppila sijoittuu valtakunnallisesti arvokkaalle Untamala-Kodjala -maisema-alueelle.
 
Historia
Koukkelan Kauppilan tilan ensimmäiset rakennukset tehtiin 1700-luvulla matalan Koukkelanjärven rannalle. Järveä ryhdyttiin kuivattamaan 1700-luvulla viljelysmaaksi. Koukkelan Kauppila oli saman suvun hallussa 1700-luvulta yli 200:n vuoden ajan ja tilalla asuttiin 1950-luvulle saakka. Tila lahjoitettiin Laitilan kunnalle 1971 ja avattiin sen jälkeen museona yleisölle.
 
Lisätietoa
Täällä työn ja tiedon puistot, Varsinais-Suomen kulttuuriympäristö. Varsinais-Suomen seutukaavaliitto. Turku 1993.

Anna Mikkonen (toim.), Näkökulmia kulttuuriympäristöön. Ympäristön tila Lounais-Suomessa 2. Lounais-Suomen ympäristökeskus. Turku 2001.

Laitilan kunnan www-sivut. Kauppilan umpipiha. http://www.laitila.fi/index.php?id=170 (27.2.2008).
 
kohteeseen sisältyy:  pihapiiri; talonpoikaistalo;
ympäristön nykyluonne:  agraarimaisema;
 
Koukkelan Kauppila. Minna Pesu 2007
Koukkelan Kauppila. Minna Pesu 2007.
Koukkelan kauppila. Minna Pesu 2007
Koukkelan kauppila. Minna Pesu 2007.
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009