Museovirasto

 PERUSHAKU

kohteet maakunnittain
 

KARTTAHAKU

maakuntakartta Lappi Keski-Pohjanmaa Pohjois-Pohjanmaa Kainuu Pohjois-Karjala Etelä-Karjala Pohjanmaa Pohjois-Savo Etelä-Savo Kymenlaakso Keski-Suomi Etelä-Pohjanmaa Päijät-Häme Uusimaa - itä Kanta-Häme Uusimaa - länsi Pirkanmaa Satakunta Varsinais-Suomi
Sastamala Pirkanmaa

Salokunnan kirkko

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Salokunnan kirkko
Kuvaus
Salokunnan kirkko on erityisesti sisätiloiltaan korkeatasoinen esimerkki uudemman kirkkoarkkitehtuurin muotoratkaisujen soveltamisesta paikallisseurakunnan mittakaavallisesti vaatimattomampiin tarpeisiin.

Mäntykankaalla sijaitsevan suojaisen sisäpihan ympärille ryhmitelty, puhtaaksi muuratusta tiilestä tehty rakennusryhmä sisältää pulpettikattoisen kirkkorakennuksen ohella seurakuntasalin ja työtiloja. Kirkon asemaa korostaa erillinen valkoiseksi kalkittu kellotorni risteineen.

Epäsymmetrisen kirkkosalin päämateriaalit ovat punatiili ja puu. Arkkitehtonisena aiheena ovat lautakaton kattotuolit alttaria kohti kohoavassa tilassa. Punatiilisissä alttaripäädyssä ja kuorin sivuseinissä on monijakoinen ikkunasarja. Massiivipuinen penkistö tiililattiaa vasten on osa tiilen ja puun vuoropuhelua.

Salokunnan kirkko sijaitsee valtakunnallisesti arvokkaalla Karkku-Tyrvää -maisema-alueella.
 
Historia
1910-luvulta lähtien oli suunnitteilla kirkon rakentaminen palvelemaan vesistön jakaman Karkun eteläpuolista osaa. Päätös rakentamisesta tehtiin 1940, mutta arkkitehti Timo Penttilän suunnittelema seurakuntatalo valmistui vasta 1960. Rakennuksen sali vihittiin kirkoksi saman vuoden lokakuussa.
 
Lisätietoa
Arkkitehti - Arkitekten 5/1962.

Sastamalan seitsemän kirkkoa. Tyrvään Sanomat 1968.

Marja Terttu Knapas ja Soile Tirilä, Suomalaista kirkkoarkkitehtuuria 1917-1970. Museoviraston rakennushistorian julkaisuja 30. Helsinki 2006.
 
kohteeseen sisältyy:  kirkko;
ympäristön nykyluonne:  metsämaisema;
 
Salokunnan kirkko. Jari Heiskanen 2007
Salokunnan kirkko. Jari Heiskanen 2007.
Salokunnan kirkko. Jari Heiskanen 2007
Salokunnan kirkko. Jari Heiskanen 2007.
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009