Museovirasto

 PERUSHAKU

kohteet maakunnittain
 

KARTTAHAKU

maakuntakartta Lappi Keski-Pohjanmaa Pohjois-Pohjanmaa Kainuu Pohjois-Karjala Etelä-Karjala Pohjanmaa Pohjois-Savo Etelä-Savo Kymenlaakso Keski-Suomi Etelä-Pohjanmaa Päijät-Häme Uusimaa - itä Kanta-Häme Uusimaa - länsi Pirkanmaa Satakunta Varsinais-Suomi
Kemiönsaari Varsinais-Suomi

Sandön kartano

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Sandön kartano
Kuvaus
Sandön kartanon 1700-luvun alkuvuosikymmmeninä rakennettu päärakennus on pohjamuodoltaan ja huonejaoltaan poikkeuksellinen. Puurakennuksen esikuvana ovat olleet 1500- ja 1600-luvun neliömäiset kivilinnat.

Kemiön saaren luoteiskulmalla, Sauvon ja Kemiönsaaren erottavan salmen rannalla oleva kaksikerroksinen Sandön kartanon päärakennus on mahdollisesti pystytetty vanhemman asuinrakennuksen kivijalalle, josta sen neliömäinen pohjamuoto periytyy. Kartanon interiöörissä, jonka laajempi korjausvaihe on 1900-luvun alusta, on säilynyt runsaasti rakentamisaikaan viittaavia yksityiskohtia.
 
Historia
Sandön kartano muodostettiin kahdesta keskiaikaisesta kirkkotilasta, jotka siirtyivät Kustaa Vaasan aikana kruunulle ja lahjoitettiin 1565 Klaus Kristerinpoika Hornille. Kartano oli Horn-suvun omistuksessa 1600-luvun lopulle, jolloin se peruutettiin kruunulle. Tilasta muodostettiin ratsutila, joka ostettiin perinnöksi 1756. Perimätiedon mukaan päärakennus rakennettiin isonvihan jälkeen vanhalle kivijalalle samantyyppisenä kuin sitä edeltänyt rakennus.
 
Lisätietoa
Suomen kartanot ja suurtilat 2. Toim. Eino Jutikkala ja Gabriel Nikander. Helsinki 1941.

Kari Suistoranta ja Henrik Asplund, Kemiön suurpitäjän historia 1. Sagalundin museon kuntayhtymä 1997.
 
kohteeseen sisältyy:  kartano; pihapiiri;
ympäristön nykyluonne:  agraarimaisema;
 
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009