Museovirasto

 PERUSHAKU

kohteet maakunnittain
 

KARTTAHAKU

maakuntakartta Lappi Keski-Pohjanmaa Pohjois-Pohjanmaa Kainuu Pohjois-Karjala Etelä-Karjala Pohjanmaa Pohjois-Savo Etelä-Savo Kymenlaakso Keski-Suomi Etelä-Pohjanmaa Päijät-Häme Uusimaa - itä Kanta-Häme Uusimaa - länsi Pirkanmaa Satakunta Varsinais-Suomi
Vöyri Pohjanmaa

Tottesundin virkatalo

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Tottesundin virkatalo
Kuvaus
Tottesundin päärakennus on toinen Suomessa vuoden 1786 mallipiirustusten mukaan valmistunut everstin virkatalo.

Kaksikerroksinen päärakennus on entinen everstin virkatalo, joka on valmistunut vuoden 1786 mallipiirustusten mukaan 1800. Se on Mouhijärven Selkeen everstin virkatalon ohella ainoa kyseistä mallipiirustusta noudattava rakennus Suomessa. Tottesundin ympäristö tulotietä reunustavine koivukujineen on hoidettu puistomaisena.

Tottesundiin on liittynyt suuri, päärakennuksen ja meren väliin raivattu puisto, "parkki", joka nykyisin kasvaa nuorta solakkaa mäntyä ja jonka vanhoille poluille on raivattu opastettu luontopolku.

Tottesundin virkatalo sijaitsee Maksamaan kirkonkylän pohjoispuolella Peuskofjärdeniin työntyvän niemen kärjessä. Rakennus on ollut myös entisen Maksamaan kunnan kunnantalona, on kirkonkylästä niemeen johtavan tien arkkitehtoninen päätepiste.
 
Historia
Pohjanmaan jalkaväkirykmentin everstin virkataloon asettui ensimmäinen eversti 1734, jolloin 1660-luvulta peräisin oleva paritupa katsottiin aikansa palvelleeksi. Uusi päärakennus valmistui vuoden 1731 mallipiirustusten mukaisesti 1740. Vuosisadan lopulla talo oli pahasti rapistunut ja virkaan tullut eversti Gustaf von Nummers urakoi 1797-1800 kaksikerroksisen, vuoden 1786 mallipiirustusten mukaisen päärakennuksen. Ruotujakolaitoksen lakkauttamisen jälkeen Tottesund oli useiden eri vuokraajien hallussa, usein vain kesänviettopaikkana. Maksamaan kunta osti Tottesundin 1947 ja siihen sisustettiin kunnan eri toimistojen tiloja. Suuret koko päädyn levyiset salit molemmissa kerroksissa säilyttivät alkuperäisen muotonsa.

Aino Järnefelt ja Jean Sibelius vihittiin Tottesundin salissa kesällä 1892.
 
Lisätietoa
Bror Åkerblom, Maxmo sockens historia. Maxmo kommun 1985.

Ragnal Mannil, Herrgården på Tottesund. Maxmo kommun 1978.

Irma Lounatvuori, Mallin mukaan maan tavalla. Museovirasto 1996.

Maria Kurtén - Susanne Öst - Rose-Marie Back - Minna Torppa - Sari Tallgren, Pohjanmaan inventointi. Länsi-Suomen ympäristökeskus. KIOSKI-tietokanta 20.3.2008.
 
kohteeseen sisältyy:  kartano; muu hallintorakennus; puisto;
ympäristön nykyluonne:  kirkonkylä;
 
Tottesundin virkatalon pihapiiriä. Tuija Mikkonen 2007
Tottesundin virkatalon pihapiiriä. Tuija Mikkonen 2007.
Tottesundin kartano. Tuija Mikkonen 2007
Tottesundin kartano. Tuija Mikkonen 2007.
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009