Museovirasto

 PERUSHAKU

kohteet maakunnittain
 

KARTTAHAKU

maakuntakartta Lappi Keski-Pohjanmaa Pohjois-Pohjanmaa Kainuu Pohjois-Karjala Etelä-Karjala Pohjanmaa Pohjois-Savo Etelä-Savo Kymenlaakso Keski-Suomi Etelä-Pohjanmaa Päijät-Häme Uusimaa - itä Kanta-Häme Uusimaa - länsi Pirkanmaa Satakunta Varsinais-Suomi
Iisalmi Pohjois-Savo

Peltosalmen viljelymaisema

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Peltosalmen viljelymaisema
Kuvaus
Poroveden etelärannalla, Peltosalmen suulla, leviävät laajat viljelysaukeat, jotka kuuluvat Itikan ja Ahmosaaren suurtiloihin. Tiloilla on säilynyt melko yhtenäiset pihapiirit ja päärakennukset, jotka edustavat pääasiassa 1800-luvun rakentamista.

Talouskeskukset sijoittuvat loivasti kumpuilevan ranta-alueen ylänteille. Tilojen lehtevät pihapiirit vanhoine rakennuksineen muodostavat maisemassa selkeät kiintopisteet. Poroveden Nerkoonjärveen yhdistävän Peltosalmen molemmilla rannoilla on säilynyt edustavaa viljelysmaisemaa ja useita maatilojen rakennusryhmiä. Peltoniemeen johtava maantie muodostaa maisemallisen rajauksen salmeen laskeutuville pelloille. Peltosalmen 1956 rakennettu terässilta laajoine tukikaarineen nousee näyttävänä alavasta viljelysmaisemasta.
 
Historia
Itikka ja Ahmonsaari ovat Ulmalan kylän taloja. Itikan kartanomainen päärakennus, jossa on 1800-luvun puolivälin arkkitehtuurille tyypillinen poikkipääty, on rakennettu 1860-luvulla Collan-suvun omistaessa tilan. Tilan on omistanut myös Canth-suku, mistä syystä Minna Canthin nimi liitetään Itikan taloon. Ahmonsaari on entinen henkikirjurin virkatalo. Empire-vaikutteinen päärakennus on uusittu 1930-luvulla.
 
Lisätietoa
Elsa Boisman, Iisalmen maalaiskunnan historia 1922-1969. Iisalmi 1973.

Pohjois-Savon kulttuurihistorialliset rakennussuojelukohteet, toim. Rauni Säisä. Kuopio 1977.
 
kohteeseen sisältyy:  pihapiiri; talonpoikaistalo; talonpoikaistalo;
ympäristön nykyluonne:  agraarimaisema;
 
Peltosalmen viljelysmaisemaa Iisalmella. Jari Heiskanen 2007
Peltosalmen viljelysmaisemaa Iisalmella. Jari Heiskanen 2007.
Itikan tilan päärakennus. Marja-Leena Ikkala 2016
Itikan tilan päärakennus. Marja-Leena Ikkala 2016.
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009