på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Juupajoki Pirkanmaa
Hyytiälän metsäasema
Kuvaus
Hyytiälän metsäasemalla on merkitystä tieteenhistorian kannalta ja sen vanhimman osan rakennuksilla on tärkeä asema kansallisromanttisen arkkitehtuurin edustajina. Rakennukset ja alue ovat säilyttäneet alkuperäisen luonteensa.

Helsingin yliopiston Maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan Hyytiälän metsäasemaa ympäröivät Pohjois-Hämeen laajat, harvaan asutut metsäseudut.

Yhtenäiseen, kansallisromanttiseen tyyliin rakennetun metsäaseman vanha pihapiiri 1910-luvulta muodostuu neljästä rakennuksesta eli metsäoppilaiden asuntolasta Impivaarasta, ruokalarakennuksesta, halkovarastosta ja työkaluvarastosta. Näiden rakennusten sulkeman pihapiirin keskellä on puinen Vellikello ja pihan ulkopuolella aikoinaan harvalukuisten naisopiskelijoiden asuinrakennus Impilinna. Puistoalueella on entinen aseman esimiehen huvila Pilvilinna sekä entinen aluemetsänhoitajan asuintalo Tapiola.
Hyytiälän metsäaseman pihapiiriin on istutettu 1910-luvulta lähtien noin 150 ulkomaista alkuperää olevaa puu- ja pensaslajia.

Metsäasema on alkuperäisessä käytössään ja toimii nykyisinkin metsätieteen opiskelijoiden kenttäkurssi- ja harjoittelupaikkana.
 
Historia
Korkein metsäopetus siirrettiin Evon metsäopistosta keisarilliseen Aleksanterin yliopistoon 1907 ja senaatti luovutti 1910 Hyytiälän alueen valtion maat metsäylioppilaiden harjoitusalueeksi. Metsäaseman kansallisromanttiset, vuoraamattomat hirsirakennukset suunniteltiin yleisten rakennusten ylihallituksessa (Th. Granstedt, R. Björnberg 1911) ja ne valmistuivat 1912.

Vanhan pihapiirin läheisyyteen valmistui 1959 Instituutti-, opetus-, toimisto- ja laboratoriorakennus sekä 1977 ympärivuotiset asuntolat.
 
Lisätietoa
Pirkanmaan kulttuurihistorialliset kohteet. Julkaisu B 174. Tampereen seutukaavaliitto 1990. Tampere 1990.

Matti Leikola ja Minna Kallio, Hyytiälä - Helsingin yliopiston metsäasema v. 1910-1990. Jyväskylä 1990.
 
kohteeseen sisältyy:  oppilaitos; oppilaitos;
ympäristön nykyluonne:  metsämaisema;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun

Hyytiälän metsäaseman vanhan pihapiirin rakennuksia.

Hyytiälän metsäaseman asuinrakennus Impivaara ja vanha ruokala.

Hyytiälän metsäaseman vanha ruokala.
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Hyytiälän metsäasema
 
© Museovirasto 2009