Juupajoki Pirkanmaa

Hyytiälän metsäasema

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Hyytiälän metsäasema
Kuvaus
Hyytiälän metsäasemalla on merkitystä tieteenhistorian kannalta ja sen vanhimman osan rakennuksilla on tärkeä asema kansallisromanttisen arkkitehtuurin edustajina. Rakennukset ja alue ovat säilyttäneet alkuperäisen luonteensa.

Helsingin yliopiston Maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan Hyytiälän metsäasemaa ympäröivät Pohjois-Hämeen laajat, harvaan asutut metsäseudut.

Yhtenäiseen, kansallisromanttiseen tyyliin rakennetun metsäaseman vanha pihapiiri 1910-luvulta muodostuu neljästä rakennuksesta eli metsäoppilaiden asuntolasta Impivaarasta, ruokalarakennuksesta, halkovarastosta ja työkaluvarastosta. Näiden rakennusten sulkeman pihapiirin keskellä on puinen Vellikello ja pihan ulkopuolella aikoinaan harvalukuisten naisopiskelijoiden asuinrakennus Impilinna. Puistoalueella on entinen aseman esimiehen huvila Pilvilinna sekä entinen aluemetsänhoitajan asuintalo Tapiola.
Hyytiälän metsäaseman pihapiiriin on istutettu 1910-luvulta lähtien noin 150 ulkomaista alkuperää olevaa puu- ja pensaslajia.

Metsäasema on alkuperäisessä käytössään ja toimii nykyisinkin metsätieteen opiskelijoiden kenttäkurssi- ja harjoittelupaikkana.

Historia
Korkein metsäopetus siirrettiin Evon metsäopistosta keisarilliseen Aleksanterin yliopistoon 1907 ja senaatti luovutti 1910 Hyytiälän alueen valtion maat metsäylioppilaiden harjoitusalueeksi. Metsäaseman kansallisromanttiset, vuoraamattomat hirsirakennukset suunniteltiin yleisten rakennusten ylihallituksessa (Th. Granstedt, R. Björnberg 1911) ja ne valmistuivat 1912.

Vanhan pihapiirin läheisyyteen valmistui 1959 Instituutti-, opetus-, toimisto- ja laboratoriorakennus sekä 1977 ympärivuotiset asuntolat.

Lisätietoa
Pirkanmaan kulttuurihistorialliset kohteet. Julkaisu B 174. Tampereen seutukaavaliitto 1990. Tampere 1990.

Matti Leikola ja Minna Kallio, Hyytiälä - Helsingin yliopiston metsäasema v. 1910-1990. Jyväskylä 1990.

kohteeseen sisältyy:  oppilaitos; oppilaitos;

Hyytiälän metsäaseman vanhan pihapiirin rakennuksia. Hannu Eerikäinen 2006