på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Tampere Pirkanmaa
Tampereen yleinen sairaala
Kuvaus
Tampereen yleiseksi sairaala edustaa hyvin rakennusaikansa ajanmukaisia, toiminnallisia, arkkitehtonisia ja teknisiä ratkaisuja. Sairaala kertoo ilmaisuvoimaisesti valtion sairaalarakentamisen tavoitteista ja kehityspiirteistä 1900-luvun alussa.

Tampereen entinen yleinen sairaala on yhdenaikaisesti suunniteltu ja toteutettu rakennusryhmä Kalevankankaan hautausmaan länsipäässä, käsittäen päärakennuksen H-kirjaimen muodostavine siipineen, samantyyppisen talousrakennuksen, puisen eristysosaston ja pienemmän sauna- ja asuinrakennuksen. Toteutustavaltaan näyttävä kokonaisuus on saanut arkkitehtonisen asun, joka on tiiviisti sitoutunut laitoksen suunnitteluajankohdan moderniin suomalaiseen rakennustaiteeseen. Talousrakennusta on laajennettu itäpuolelta uudisosalla 1990-luvulla.
 
Historia
Tampereen yleisen sairaalan suunnittelussa luovuttiin Suomessa 1880-luvun jälkeen yleistyneestä laajasta paviljonkisairaalasta ja seurattiin uutta 1900-luvun alkuvuosina kehittynyttä blokkisairaalan pohjakaavaa, jossa huoneiden sijoittelua keskitettiin tiivimmäksi ryhmäksi. Sairaalatyypin kehittämisen taustalla oli lääketieteen kehitys, sisäisen liikkumisen vähentäminen ja maan arvon nousu kaupungeissa.

Valtion aluesairaalajärjestelmä käsitti läänien pääkaupunkien lääninsairaalat ja järjestelmää täydentäneet yleiset sairaalat, joita perustettiin alueellisia väestömääriä silmällä pitäen eräisiin muihin kaupunkeihin. Tampereen yleinen sairaala aloitti toimintansa 1848 Nalkalan torin varrella yksityiseltä vuokratussa puutalossa. Uuden yleisen sairaalan rakentaminen oli edessä kohta vuosisadanvaihteen jälkeen.

Kaupunki lahjoitti 1906 valtiolle tontin Kalevankankaalta ja suunnitelmat alueelle sijoitettavan 120-paikkaisen sairaalan rakennuksia varten laadittiin Yleisten rakennusten ylihallituksessa 1908. Tampereen yleisen sairaalan toiminta pääsi käynnistymään uusissa tiloissa 1910. Rakennukset ovat rapattuja tiilirakennuksia, lukuunottamatta pientä eristysosaston rakennusta, joka puurakenteisena olisi tarvittaessa voitu tuhota polttamalla.

Sairaalan toiminta päättyi 1963. Rakennusryhmä tuli Pirkanmaan sairaanhoito-oppilaitoksen käyttöön. 1990-luvulla rakennettu uudisosa sijoittuu rakennusryhmän itäpuolelle ja on osa entistä talousrakennusta.
 
Lisätietoa
Rakennushallituksen piirustusarkisto. Kansallisarkisto.

Yleisten rakennusten ylihallituksen painetut vuosikertomukset.

Eino Jutikkala, Tampereen historia III, Tampere 1979.

Niilo Pesonen, Terveyden puolesta – sairautta vastaan. Terveyden- ja sairaanhoito Suomessa 1800- ja 1900-luvulla, WSOY, 1980.

Tampereen kantakaupungin rakennuskulttuuri 1998. Tampereen kaupungin ympäristötoimi kaavoitusyksikkö 1998.

Mikael Paatela, Sairaalarakennuksen kehitys. Development of the Hospital Building. Arkkitehtitoimisto Paatela-Paatela & Co Oy. Espoo 2003.
 
kohteeseen sisältyy:  sairaala, parantola;
ympäristön nykyluonne:  kaupunki;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun

Tampereen yleinen sairaala.

Tampereen yleisen sairaalan talousrakennus.

Tampereen yleisen sairaalan talousrakennus.
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Tampereen yleinen sairaala
 
© Museovirasto 2009