Naantali Varsinais-Suomi

Lapilan kartano

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Lapilan kartano
Kuvaus
Lapilan kartano Naantalin Luonnonmaalla on yksi arkkitehti C.F. Schröderin Lounais-Suomeen suunnittelemista rokokookartanoista. Fagervikin ohella se on tärkeä rokokooarkkitehtuurin edustaja maassamme.

Lapilan saari sijaitsee Turun Ruissalon länsipuolella keskeisen merireitin varrella. Kolmi-ikkunaisella poikkipäädyllä korotettu mansardikattoinen tiilinen päärakennus on rakennettu 1763. Huonejako on karoliininen keskeissaleineen. Kiinteä sisustus on säilynyt erittäin hyvin rakentamisaikaisessa asussa. Kartanomiljööseen kuuluu lisäksi 1700-luvulla istutettu puisto sekä muita asuin- ja talousrakennuksia 1700-1900-luvuilta, kuten nk. Ylärivi ja Alarivi -nimiset rakennukset.

Historia
Lapilan säterikartano muodostui kahdesta Lapilan kylän talosta 1500-luvulla. Lapila ja Keskiluodon rälssitilat yhdistettiin 1630-luvulla ja 1790-luvulla kantatilaan liitettiin vielä Suurenpään rälssitila. Kartano oli 1600-luvulta upseerisukujen omistuksessa ja 1700-luvun puolivälissä sen osti nykyisen päärakennuksen rakennuttanut lainopin tohtori Lorentz Ekenberg. Päärakennuksen suunnitteli Turun kaupungin arkkitehti C.F. Schröder 1763 ja sitä uudistettiin sata vuotta myöhemmin.

Gabriel Nikander, Sjuttonhundratalets stadsarkitekter i Åbo. Åbo Underrättelser 1.11. 1925.

Eino Jutikkala, Gabriel Nikander (toim.), Suomen kartanot ja suurtilat II. 1941.

C.J. Gardberg, Turun kaupungin muurarimestarit ja heidän mestarityönsä 1721-1858. Turun kaupungin historiallinen museo, vuosijulkaisu 1963.

Elias Härö, Kartanoarkkitehtuuri. Ars. Suomen taide 2. 1988.

Jacob Sella, En skärgårdsherrgård och dess kakelugnar. Museotiedote Turusta. Museinytt från Åbo. 2.1994.

kohteeseen sisältyy:  kartano; puisto; talousrakennus;