Jyväskylä Keski-Suomi

Viitaniemen asuntoalue

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Viitaniemen asuntoalue
Kuvaus
Viitaniemen asuntoalue Tuomiojärven rannalla on modernin kaupunkisuunnittelun ja asuntorakentamisen merkkikohde.

Asumalähiön väljän asemakaavan on 1950-luvun lopulla laatinut arkkitehti Jorma Järvi. Alue käsittää rivitalonauhoja sekä kolme- ja nelikerroksisia lamellitaloja. Keskeisellä paikalla kohoaa puistomaista ympäristöä hallitseva arkkitehti Alvar Aallon suunnittelema 13-kerroksinen liike- ja asuinkerrostalo Viitatorni.

Viitaniemessä nivoutuvat yhteen asemakaavoitus, rakennuskohtainen suunnittelu ja viheraluesuunnittelu. Viitaniemen asuntoalue on rakennettu Asuntosäätiön rakentamisohjelman mukaisesti ja rakentamista ovat ohjanneet Alvar Aallon ja Jorma Järven rakennustapaohjeet. Alueen rakennuksia suunnitelleiden yli kymmenen eri arkkitehdin piirustukset on tarkastettu Asuntosäätiössä yhteistyössä säätiön, Aallon ja Järven kanssa. Alueen vihersuunnitelman on tehnyt maisema-arkkitehti Jussi Jännes.

Historia
Jyväskylän kaupunki osti Viitaniemen alueen 1953. Kaupungin keskustasta vajaan kahden kilometrin päässä sijaitsevaa Viitaniemen aluetta suunnittelemaan ja rakentamaan pyydettiin Asuntosäätiötä. Innoittajana oli Espoon Tapiolan puutarhakaupunki. Viitaniemen asumalähiön aikalaisia ovat mm. Rovaniemen Korkalorinne ja Helsingin Pihlajamäki.

Jyväskylän kaupungin ja Asuntosäätiön 1956 allekirjoittaman sopimuksen mukaan suunniteltavaksi ja rakennettavaksi varattiin 35 hehtaarin alue. Asuntoalueen asemakaavan suunnitteli arkkitehti Jorma Järvi yhteistyössä Jyväskylän kaupungin asemakaava-arkkitehti Juha Vikkulan kanssa. Lopullinen asemakaava vahvistettiin 1959.

Asuntosäätiön rakentamisohjelma ja rakennustapaohjeet takasivat alueelle yhtenäisen ilmeen. Kaupunginosan ensimmäiset kerrostalot valmistuivat Viitaniemen alkupäähän ja Kisakadulle. Rakentaminen keskittyi 1950-luvun loppuun ja 1960-luvun alkuun, jolloin valmistuivat mm. Aallon suunnittelema alueen maamerkki Viitatorni, Viitaniemen yhteiskoulu, ammattikoulu ja vanhainkoti. Viimeiset talot rakennettiin 1964.

Viitaniemen kaavoituksen yhteydessä alueelle laati viheralueita koskevan yleissuunnitelman puutarha-arkkitehti Jussi Jännes, joka teki myös pihasuunnitelmia. Myös Jyväskylän kaupungin suunnittelijat tekivät osa-alueita koskevia puistosuunnitelmia.

Arkkitehti Jorma Järven keskeisiä asuntosuunnitelmia 1950-luvulta ovat Tapiolassa Aarnivalkean omakotitaloryhmä ja Tykkimäen lamellitalot sekä Helsingin Roihuvuoressa SATO Oy:n kerrostalot. Viitaniemeen Järvi suunnitteli Viitakilven, Kasinonmäen, Kisahakan, Rinneviidan sekä Viitaniemen ostoskeskuksen. Suomen ensimmäiseen maisema-arkkitehtisukupolveen lukeutunut Jussi Jännes suunnitteli mm. Espoon Tapiolan puutarhakaupungin ulkoalueita.

Lisätietoa
Laura Tuominen, 1900-luvun rakennusperintö. Luettelointi- ja suojelukysymyksiä. Ympäristöministeriö 8/1992.

Anja Penttinen, Viitaniemi - avara ja ahdas puistokaupunki. Jyväskyläkirja. Jyväskylä 1997.

Mari Kovanen, Viitaniemi 1950-luvun suunnittelunäkemysten edustajana. Selvitys Jyväskylän Viitaniemen alueen rakentumiseen johtaneista tekijöistä ja alueen rakennuskannasta. Jyväskylän yliopisto. Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos. Pro gradututkielma 2003.

Mari Kovanen, Jyväskylän Viitaniemen arkkitehtuuriopas. Jyväskylän kaupunkisuunnittelutoimisto. Jyväskylä 2003.

Jussi Jäppinen (toim.), Viestejä maisemassa. Keskisuomalainen kulttuuriympäristö. Jyväskylä 2006.

kohteeseen sisältyy:  asuinkerrostalo; kaava-alue; kauppa- ja liikerakennus; kaupungin asuintalo; koulu;

Viitaniemi. Taustalla Alvar Aallon suunnittelema Viitatorni (1962). Soile Tirilä 2001
Viitaniemi. Taustalla Alvar Aallon suunnittelema Viitatorni (1962). Soile Tirilä 2001.