Iisalmi Pohjois-Savo

Iisalmen vanha kirkko

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Iisalmen vanha kirkko
Kuvaus
Iisalmen vanha kirkko on poikkeuksellisen suuri erivartinen ristikirkko. Kirkon sakaristossa on harvinaisen hieno sarja seurakunnan kirkkoherrojen muotokuvia Mikael Toppeliuksen vuonna 1756 maalaamasta kirkkoherra Henrik Helsingiuksesta alkaen.

Kirkon ristikeskuksen yläpuolella kohoaa vesikaton sisäjiireihin muodostettu keskustorni. Sakaristo on kirkon itäpäässä alttarin takana. Kirkkosalin kiinteästä sisustuksesta saarnastuoli, penkit, takorautainen kuoriaita ja maalattuja hirsipintaisia seiniä jäsennöivät pilasterit ovat 1920-luvulta.

Porovedestä pohjoiseen työntyvän Kirkkosalmen itärannan tuntumaan mäelle rakennetun kirkon lähiympäristönä on vesistöön viettävä, useaan eri otteeseen laajennettu lehtevä hautausmaa.

Kirkon luona on kirjailijoiden Juhani Ahon, Kauppis-Heikin ja Eino Säisän haudat muistomerkkeineen. Hautausmaan itäreunassa on arkkitehti Rafael Blomstedtin suunnittelema siunauskappeli vuodelta 1952. Kirkon pohjoispuolella koivukujan päässä sijainneen kirkkoherran pappilan alue on täysin uusiutunut.

Kirkon pohjoispuolella oleva pohjalaistyyppinen kellotapuli on 1700-luvun puolivälistä.

Historia
Iisalmen kirkkopitäjä muodostettiin 1620 Kuopion emäseurakunnan pohjoisosista. Se käsitti alkuaan koko Ylä-Savon alueet. Nykyiset Kiuruveden, Lapinlahden, Pielaveden, Sonkajärven ja Vieremän seurakunnat perustettiin aikoinaan sen kappeleiksi. Vanha kirkko oli seurakunnan kolmas. Ensimmäinen tuhoutui tulipalossa 1700 ja toinen, muodoltaan ristikirkko, purettiin huonokuntoisena nykyisen kirkon valmistuttua.

Kalajokelaisen kirkonrakentaja Simon Silvénin johdolla 1779-1780 rakennettu kirkko uudistettiin sisä- ja ulkoarkkitehtuuriltaan ja sisustukseltaan arkkitehti F. A. Sjöströmin laatiman ehdotuksen mukaisesti 1876, jolloin mm. sisäholvi purettiin. Arkkitehti Rafael Blomstedtin suunnittelemassa, ensimmäisiin puukirkkojen restaurointeihin kuuluvassa korjauksessa 1927 kirkko palautettiin alkuperäiseen asuun 1920-luvun barokkiklassista muotokieltä käyttäen. Tämän jälkeen kirkossa tehdyt muutokset ovat vähäiset.

Kirkon pohjoispuolella sijainnut kirkkoherranpappila siirrettiin Seurasaaren ulkomuseoon. Pappilasta jäi jäljelle suuri kivinavetta ja koivukuja.

Lisätietoa
Ylä-Savon kirkot. Iisalmi, Pielavesi, Kiuruvesi, Lapinlahti, Sonkajärvi, Sukeva ja Vieremä. Suomen kirkot 19. Museovirasto 1993.

Kyrka af träd. Kyrkobyggnader under 1600- och 1700-talen i Finland, Norge och Sverige. Red. Ingrid Sjöström. Museiverket, Norsk institut for kulturminnesforskning, riksantikvarieämbetet 2000.

kohteeseen sisältyy:  hautausmaa; kellotapuli; kirkko;

Iisalmen vanha kirkko. Soile Tirilä 2006