på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Kuopio Pohjois-Savo
Kuopion Iso hautausmaa
Kuvaus
Kuopion Iso hautausmaa ja Sankaripuisto ovat kansallisesti merkittäviä hautausmaakulttuurin edustajia.

Hautausmaan vanhalla puolella on säilynyt lukuisasti niin kaupungin talous- ja kulttuurielämässä kuin myös läänin hallinnossa vaikuttaneiden henkilöiden hautamuistomerkkejä. Sen vanhin osa on rauhoitettu vanhan kulttuurin muistoalueena. Alueella on myös kansalaissodan molempien osapuolten hauta-alueet muistomerkkeineen. Puijon kappeli on rakennettu 1957, sen peruskorjaus ja laajennusosa 1997. Krematorio on rakennettu 1984.

Hautausmaahan sisältyy lisäksi vuosisadan alussa perustettu eriuskoisten hauta-alue, johon on haudattu kaupungin ortodoksista väestöä. Venäläisten sotilaiden hautapaikalle on 1912 pystytetty muistokappeli.

Sankaripuisto, entinen kaupunki- ja maaseurakunnan hautausmaa, sijaitsee Kuopion torin luoteispuolella. Alueella on vanhoja hautamuistomerkkejä sekä viime sodissa kaatuneiden sankarihauta-alue, jossa on kuvanveistäjä Essi Renvallin tekemä sankaripatsas.
 
Historia
Kaupunkiseurakunnan 1867 perustamaa hautausmaata kaupungin luoteispuolella on laajennettu useaan otteeseen 1900-luvun kuluessa. Vuodesta 1975 lähtien hautausmaalta on luovutettu vain seurakunnalle palautuneita hautoja.

Isoa hautausmaata edelsi kaupunki- ja maaseurakunnan yhteinen hautausmaa, Hatsalan hautausmaa, nykyinen Sankaripuisto. Hatsalan hautausmaa perustettiin 1811 ruutukaava-alueen luoteiskulmaan ja se oli käytössä 1860-luvulle saakka. Vanhemmassa, 1787 laaditussa asemakaavassa Multamäeksi -nimetty alue oli merkitty toriksi. Nykyistä puistoa rajaava penger on tehty 1920-luvulla. Puisto on saanut nimensä viime sotien sankarihautojen mukaan. Haavoittunut sotilas -sankaripatsaan teki Essi Renvall 1951.
 
Lisätietoa
Urho Antikainen, Pyhitetty lepopaikka. Kuopion hautausmaiden historia. Kuopion seurakunnat 1993.

Kävelykierros Kuopion Isolla hautausmaalla. Kuopion kulttuurihistoriallinen museo 1993.

Kuopion seudun kulttuuriympäristö seutukunnan vahvuudeksi. Kulttuuriympäristöselvitys Kuopion seudun maakuntakaavaa varten. Luonnos. Pohjois-Savon liitto 2005.
 
kohteeseen sisältyy:  hautakappeli; hautausmaa; puisto; siunauskappeli;
ympäristön nykyluonne:  kaupunki;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun

Kuopion Sankaripuistoa.

Kuopion Sankaripuistoa.

Sankaripuiston hauta-alueella on Essi Renvallin tekemä sankaripatsas.
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Kuopion Iso hautausmaa
 
© Museovirasto 2009