Kotka Kymenlaakso

Kotkan ortodoksinen kirkko ja Kirkkopuisto

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Kotkan ortodoksinen kirkko ja Kirkkopuisto
Kuvaus
Kotkan Pyhälle Nikolaokselle omistettu, 1801 valmistunut ortodoksinen kirkko on venäläisen uusklassismin huomattavin esimerkki Suomessa ja ainoa Ruotsinsalmen linnoituskaupungista säilynyt rakennus.

Laajan puistoalueen keskellä sijaitsevassa, pohjakaavaltaan latinalaisen ristin muotoisessa ortodoksisessa kirkossa on ikkunoilla varustettu keskikupoli. Pääsisäänkäynnin kohdalla on kellolle varattu torni. Oviaukkojen edessä on pylväspäädyt. Kirkon sisustus, taideteokset ja esineistö ovat erityisen merkittävät. Ikonostaasin 21 ikonin maalaukset on tehnyt Pietarin gobeliinitehtaan johtaja, professori Ivan Tupylev.

Kirkkoa ympäröivä korttelin kokoinen ns. Isopuisto on muodostunut 1800- ja 1900-luvun kuluessa. Puiston neliömäinen alue on Ruotsinsalmen linnoituskaupungin sotilasrakennusten ja siviilikaupungin leikkauskohdassa. Puiston luonteelle ovat ominaisia maaston loivat kalliomuodot, rannikolle tyypillinen puusto ja kevyesti polveilevat puistokäytävät.

Historia
Kotkan ortodoksinen kirkko valmistui Ruotsinsalmen linnoitusyhdyskunnan pääkirkoksi 1801. Sen suunnittelu ja rakentaminen tapahtui lähinnä sotalaivaston viranomaisten toimesta. Kirkon suunnittelusta vastasi Amiraliteetin arkkitehti Jakov Perrin. Hänen kuoltuaan kirkon viimeistelystä vastasi arkkitehti Miller, joka piirsi myös ikonostaasin.

Kirkkoa kehystävä puisto rakentui vähitellen kallioiseen maastoon. Puisto sai lopullisen muotonsa Kotkan kaupungin ruutuasemakaavassa 1878.

Lisätietoa
Marja Terttu Knapas, Kymenlaakson kulttuurihistorialliset kohteet. Kymenlaakson seutukaavaliitto 1984.

Juri Küttner, Problematiken kring Kotka ortodoxa kyrkas byggnadshistoria och första arkitekt. Finskt Museum 1994.

Kotkan Pyhän Nikolauksen kirkon historia. Kotkan ortodoksinen seurakunta 1995.

kohteeseen sisältyy:  kirkko; puisto;