på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Pieksämäki Etelä-Savo
Vaalijalan kuntoutuskeskus
Kuvaus
Vaalijalan hoitolaitos lukeutuu jälleenrakennuskauden laitosarkkitehtuurin parhaimmistoon. Rakennusten kokonaissommitelma ja ensimmäiset rakennukset perustuvat arkkitehti Yrjö Lindegrenin suunnitelmiin.

Pieksäjärven pohjoispäähän puistomaiseen rantametsään rakennettuun alueeseen kuuluu kolmisenkymmentä hoitola-, huolto- ja asuinrakennusta. Suunnitelma on laadittu paviljonki-periaatteella niin, että eri hoitoryhmillä on omat rakennuksensa, jotka on kytketty toisiinsa lasikäytävillä. Paviljongit ja lasikäytävät kiertyvät keskuspihan eli ”ruusupihan” ympärille. Paviljonkirakennuksissa on vaalea rapattu alaosa, tumma puinen yläkerros ja jyrkkä tiilikatto.

Jyrkkälappeiset kirkko ja juhlasali ruusupihan keskellä sisältyivät jo Yrjö Lindegrenin arkkitehtikilpailun voittaneeseen ehdotukseen. Niiden pohjalta ovat syntyneet myöskin 1958 valmistuneet Aulis Blomstedtin suunnittelemat rakennukset. Talousrakennukseen liittyvä vesitorni kohoaa pihapiirin maamerkkinä.

Henkilökunnan asunnot, joista osa on myöhemmin otettu laitoskäyttöön, ovat keskuspihan ulkopuolella.
 
Historia
Suomen kirkon sisälähetysseura perustettiin 1905. Sortavalan Diakonissalaitos siirtyi sen omistukseen 1906, ja siellä aloitti 1918 toimintansa Kasvattajaopisto lastenkotien johtajattarien ja muiden lastensuojelutyöntekijöitten kasvattamista varten. Seuran työmuotojen laajentuessa Sortavalaan rakennettiin uusia tiloja. Sotien jälkeen seuran oli etsittävä uudet toimitilat. Uudeksi keskuspaikkakunnaksi tuli Pieksämäki, jonne rakennettiin Raamattutalo, Diakonissalaitos, Koivurannan lastenkoti ja Vaalijalan keskuslaitos.

Suomen kirkon sisälähetysseuran Vaalijalan vajaamielishoitolan vastaanotto- ja keskuslaitoksen kutsukilpailun voitti arkkitehti Yrjö Lindegren. Lindegren sijoitti laitosrakennukset kirkkopihan ympärille ja asuinrakennukset rantaan.

Vaalijalan vajaamielishoitola rakennettiin vaiheittain 1948-1966 entisen Nenonpellon kersantin sotilasvirkatalon paikalle. Yleissuunnitelma ja suurin osa ensimmäisen vaiheen, 1948-1950, rakennuksista on arkkitehti Yrjö Lindegrenin (1900-1952) suunnittelemia. Lindegren oli tullut tunnetuksi aikaisemmin urheilualueiden ja -rakennusten suunnittelijana (ks. Olympiastadion ja Riihimäen urheilupuisto). Lindegrenin kuoleman jälkeen Vaalijalan suunnittelua jatkoi arkkitehti Aulis Blomstedt, joka suunnitteli mm. Vaalijalan kirkon. Blomstedt laati suunnitelmat Lindegerenin ideoita ja arkkitehtuuria kunnioittaen.

Hoitolaitos eli kuntoutuskeskus on alkuperäisessä käytössä ja Savon kehitysvammapiirin kuntainliiton omistama.
 
Lisätietoa
Yrjö Lindegren - arkkitehti. Arkkitehti 10-11/1950.

Vilhelm Helander ja Simo Rista, Suomalainen rakennustaide. 1989.

Sirkkaliisa Jetsonen, Piirtoja. Arkkitehti 6/2000.
 
kohteeseen sisältyy:  huoltola; kirkko; sairaala, parantola;
ympäristön nykyluonne:  agraarimaisema;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun

Vaalijalan kuntoutuskeskuksen keskuskäytävää, vasemmalla tyttöjen työkoti. Taustalla vesitorni ja kirkko.

Vaalijalan kuntoutuskeskuksen kirkko ja vesitorni.

Vesitorni ja talousrakennuksia Vaalijalan kuntoutuskeskuksessa.
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Vaalijalan kuntoutuskeskus
 
© Museovirasto 2009