Drägsbyn kartano

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Drägsbyn kartano
Kuvaus
Drägsbyn kartanon päärakennus ja talouskeskus ovat tyypillinen esimerkki 1800-luvun alun korkeatasoisesta kartanorakentamista Uudellamaan keskiaikaisilla kartanonpaikoilla.

Drägsbyn kartano sijaitsee Mustijoen itärannalla, Turusta Viipuriin johtaneen Suuren rantatien eteläpuolella. Seudun viljelymaisemaa ovat keskiajalta alkaen leimanneet kartanoiden suurmaanomistukset.

Drägsbyn kaksikerroksinen ja aumakattoinen empirerakennus on valmistunut 1820-luvulla. Empiretyylinen ulkoasu on palautettu 1920-luvulla arkkitehti Birger Brunilan suunnitelmin. Rakennus onkin myös hyvä esimerkki arkkitehtien kiinnostuksesta empireaikaa kohtaan pohjoismaisen klassismin yhteydessä 1920-luvulla.

Drägsbyn entinen rälssisäteri on keskiaikainen asumakartano.

1800-luvun alkupuolella rakennetun kartanon päärakennuksen ulkoasu uudenaikaistettiin 1883 insinööri Hugo Neumanin piirustuksen mukaan. Suunnittelutyön yhteydessä Neuman dokumentoi myös julkisivujen alkuperäisen asun. Tämä piirustus toimi ohjeena, kun arkkitehti Birger Brunila palautti vuorauksen empireilmeen ja detaljit 1920-1921. Muutokset ovat verrattavissa Munck -suvun Hakoisten kartanon ulkoasun muuttamisen ja palauttamisen kanssa.

Hugo Neumanin suunnitelma ja ajantasapiirustus 1883. Drägsbyn kartanon arkisto.

Harald Munck, Drägsby. Herrgårdar i Finland I. Helsingfors 1928.