Jakkarilan kartano

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Jakkarilan kartano
Kuvaus
Jakkarilan kartanon pää- ja sivurakennukset muodostavat edustavan 1700-luvun sommitteluperinteestä kertovan pihapiirin.

1760-luvulla rakennettu mansardikattoinen kustavilaisen kauden päärakennus on aikakautensa tyypillinen edustaja. Kartanon pihaa aikoinaan rajannut toinen sivurakennus on 1900-luvulla purettu, mutta saman suuntainen, hieman loitommalla sijaitseva kaksikerroksinen 1700-luvulla rakennettu muonamiesten asuintalo toimii piha-alueen rajana. Päärakennusta on 1800-luvulla laajennettu suurella lasivilpolalla. Korkea kellarikerros on alunperin käsittänyt keittiötilat, palvelijain huoneet ja neljä holvattua kellaria.

10-huoneisen rokokoorakennuksen kiinteästä sisustuksesta on vielä jäljellä rintapaneelit, joihin alkuaan liittyivät 1764 maalatut pellavatapetit. Tapetit on 1900-luvun alussa siirretty Kansallismuseon ns. Jakkarilan saliin. Punamullatun sivurakennuksen kiinteä sisustus on säilynyt suurelta osin, samoin kuin talon keskisalihuonejako.

Kartanon taouskeskukseen kuluvat lisäksi 1760-luvulla rakennettu
varastorakennus, makasiinirakennus (1835) sekä 1880-luvulla rakennetut navetta ja talli. Pihapiirin ohittaa Porvoon ja Pernajan välinen maantie.

Historia
Jakkarilan kartano on entinen Hovgårdin rälssisäteri, joka muodostettiin 1600-luvun alussa kolmesta rälssitilasta. Kartanon nykyinen päärakennus on rakennettu 1760-luvulla.

Kartanon päärakennuksen kaltaisia pieniä kustavilaiskartanoita ovat mm. Västankärr ja Olsböle Tenholassa sekä parhaiten interiöörinsä säilyttänyt Joroisten Frugård.

Lisätietoa
Gabriel Nikander, Finländska herrgårdar under den gustavianska tiden. Historisk tidskrift för Finland 1917.

Anders Allardt, Jackarby. Herrgårdar i Finland I. Helsingfors 1928.

Ragna Ahlbeck, Gods och herresäten i Finland. 1946.