på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Pieksämäki Etelä-Savo
Kontiopuiston omakotialue
Kuvaus
Kontiopuisto on tyypillinen jälleenrakennuskauden pientaloalue, jonka asemakaava on arkkitehti Otto-I. Meurmanin suunnittelema ja jonka omakotitalojen rakentamisessa on hyödynnetty Suomen arkkitehtiliiton jälleenrakennustoimiston tyyppipiirustuksia.

Kontiopuisto Pieksämäen rautatieaseman itäpuolella on tiivis asuinalue, jonka rakentamisaikainen rakenne on pääosiltaan säilynyt. Puutarhatontit ovat loivasti kaartavien Laakso-, Kaarto- ja Metsämiehentien varsilla. Asuinrakennukset ovat yleensä kiinni katulinjassa ja talousrakennukset tontin takaosassa. Puolitoistakerroksiset omakotitalot on rakennettu vaiheittain, useimmat tyyppipiirustuksia hyödyntäen.
 
Historia
Pieksämäen 1. asemakaavan 1937 laati arkkitehti Otto-Iivari Meurman. Myös Kontionpuisto rakennettiin Meurmanin asemakaavan mukaisesti. Meurman suunnitteli ja opetti asemakaavoitusta, ja hänen oppinsa vaikuttivat voimakkaasti sodanjälkeisen Suomen kaupunkien kehityslinjoihin.

Kontiopuiston omakotitaloissa, kuten monen toisen maailmansodan jälkeen rakennetun omakotialueen taloissa, hyödynnettiin tyyppitalosuunnitelmia, jotka laadittiin Suomen arkkitehtiliittoon perustetussa jälleenrakennustoimistossa. Suunnitelmien kautta arkkitehtiliitto vaikutti maan jälleenrakentamisen laatuun.

Muita jälleenrakennuskauden omakotialueita ovat esimerkiksi Kajaanin Purola, Valkeakosken Ulvajanniemi, Karkkilan Sudetti, Kuopion Niirala, Joensuun Kanervala ja Otsola sekä Äänekosken Markkamäki.
 
Lisätietoa
Kirsti Kovanen, Leena Saraste, Arkkitehtuuri Itä-Suomessa. Meijän miljöö. Jyväskylä 1989.
 
kohteeseen sisältyy:  kaava-alue; kaupungin asuintalo; pihapiiri;
ympäristön nykyluonne:  kaupunki;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun

Kontionpuiston asuinaluetta.
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Kontiopuiston omakotialue
 
© Museovirasto 2009