Lohja Uusimaa

Ojamon rautakaivos ja kartano

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Ojamon rautakaivos ja kartano
Kuvaus
Ojamo on Suomen vanhin rautamalmikaivos ja sillä on ollut merkitystä Länsi-Uudenmaan teollisuushistoriallisesti merkittävän ruukkiteollisuuden synnyssä.

Ojamon rautamalmikaivos sijaitsee Lohjanjärven rannalla kaupungin koillispuolella. Malmikaivannot ovat Ojamon kartanon puistossa ja kaivosaukoista syvin ulottuu kertoman mukaan 43 metriä vedenpinnan alapuolelle. Nykyään hylätty kaivos on veden täyttämä. Ympäristössä on kaivostoiminnasta syntyneitä maa- ja kivikasoja.

Kaivosaukoista muutamien kymmenien metrien päässä on Ojamon kartanon puuleikkausten koristama päärakennus 1850-luvulta. Porttirakennus sekä kaivoksen jätekivistä rakennettu navetta sekä puutarha ja puisto ovat samoilta ajoilta. Pihapiiristä johtaa lehmuskuja kartanon 1800-luvun puolimaissa omistaneen eversti Swertschkoffin haudalle.

Historia
Ojamon ratsutila mainitaan kirjallisissa lähteissä ensimmäisen kerran 1384. Tilan mailta tehtiin malmilöytöjä 1528-1540. Kaivostyö sai alkunsa, kun Kustaa Vaasa antoi laamanni Eerik Flemingille 1542 luvan rautamalmin louhintaan Lohjan Ojamolla. Kaivoksen malmia käsiteltiin Siuntiossa ja myöhemmin mm. Mustion ruukissa. Malmi ei ollut laadultaan ensiluokkaista ja malmivarat vähenivät nopeasti. Louhinta lopetettiin Ojamossa 1670- ja 1690-luvulla. Osa kaivoksen katosta romahti ja kaivos hylättiin. Malmia yritettiin etsiä vielä 1800-luvun alkupuolella, mutta lopullisesti louhinnasta luovuttiin 1862.

Lisätietoa
Adolf Neovius, Historiallinen esitys Ojamon ratsutilasta Lohjan pitäjässä. Lohjan pitäjänkertomus. Helsinki 1911.

Eino Jutikkala ja Gabriel Nikander, Suomen kartanot ja suurtilat I. 1939.

Eevert Laine, Suomen vuoritoimi 1809-1884 III. Suomen historiallinen seura. 1952.

Lohjan kunnan rakennetun ympäristön inventointiluettelo. Lohjan museo. Lohja 1992.

GTK Tietoaineistot/ Suomen kaivosteollisuus/ Rautakaivokset. http://weppi.gtk.fi/aineistot/kaivosteollisuus/Rautakaivokset.htm (haettu 10.1.2019).

kohteeseen sisältyy:  kaivos; kartano; muinaisjäännös; pihapiiri;

Ojamon kartano Lohjalla. Mikko Härö 2006