på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Lemi Etelä-Karjala
Lemin kirkko
Kuvaus
Lemin kirkko, jonka on rakentanut merkittävä savitaipalelainen kirkonrakentaja Juhana Salonen, on rakennustaiteellisesti merkittävimpiä suomalaisia puukirkkoja. Se on ristivarsistaan kapeneva itäsuomalaisen puukirkkotyypin edustaja. Lisäksi kirkkosalia kattaa upea harvinainen kolmiapilaholvaus.

Kirkko sijaitsee teiden risteyksessä, uusiutuneen kuntakeskuksen sydämessä. Kirkon ja siihen liittyvän kirkkotarhan ympäristöllinen dominanssi on vielä toistaiseksi säilynyt avoimena. Kirkon kuvioitu paanukatto on jyrkkä ja päädyt aumatut. Ristikeskuksen päällä on kahdenkulmainen lanterniini.

Kirkkosalin ristivarsissa kaartuvat lautaholvit ja ristikeskuksessa kohoaa portaittaisesti välikattokupoli. Holvilautojen liitoskohtien peiterimat on koristeltu punaisella vinojuovituksella. Eri holvivyöhykkeiden reunalautojen muotoilu muistuttaa tiu´uin tai tupsuin varustettuja lambrekiinireunuksia. Muotoaihe esiintyy myös ristivarsien lehterien eturintamusten alareunoissa.

Kirkon luona ollut Johan Salosen pojan Matti Salosen 1820 rakentama itäsuomalaista kahdeksankulmaista tyyppiä edustanut tapuli paloi 1918. Sen tilalla on 1936 rakennettu arkkitehti Juhani Viisteen suunnittelema, entistä mukaileva uusi tapuli.
 
Historia
Lemi perustettiin 1688 Taipalsaaren emäseurakunnan kappeliksi. Seurakunta itsenäistyi 1807. Kirkko rakennettiin kirkonrakentaja Johan Salosen johdolla 1786, kuten holviin maalattu kirjoitus "Hoc Templum Aedificatum est Anno 1786 ab Aedificatore Johan Salonen" kertoo.

Itä- ja pohjoisristin kulmauksessa sijainnut sakaristo purettiin ja uuden sakaristo rakennettiin kirkon itäpäähän 1874. Kirkon korjauksessa 1926 holvin ja seinät paneloitiin kapealla ponttilaudalla. Alkuperäinen laudoitus otettiin uudelleen esille 1976 arkkitehti Juha Leiviskän johdolla tehdyssä restauroinnissa.
 
Lisätietoa
Veli-Matti Syrjö, Lappeen kihlakunnan historia II. Helsinki 1985.

Lars Pettersson, Puukirkkojen varhaisvaiheita. Ars Suomen taide 2, Keuruu 1988.

Kyrka af trä. Kyrkobyggnade under 1600- och 1700-talen i Finland, Norge och Sverige. Red. Ingrid Sjöström. Museiverket, Norsk institut for kulturminnesforskning, riksantikvarieämbetet 2000.
 
kohteeseen sisältyy:  kellotapuli; kirkko;
ympäristön nykyluonne:  kirkonkylä;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun

Lemin kirkko.

Lemin kirkon interiööriä.

Lemin kirkko ja kellotapuli.
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Lemin kirkko
 
© Museovirasto 2009