på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Haapajärvi Pohjois-Pohjanmaa
Haapajärven kirkkoranta
Kuvaus
Haapajärven kirkkoranta puukirkkoineen ja pappiloineen ilmentää 1600-luvulla perustetun ja 1800-luvun puolivälissä itsenäistyneen seurakunnan keskuksen kehitystä. Ronkaalan pappilan pihapiirillä on lisäksi alkuperäiselle paikalle palautettuine 1780-luvun pappilarakennuksineen henkilöhistoriallista merkitystä maamme ensimmäisen presidentin K.J. Ståhlbergin lapsuuden kasvuympäristönä.

Haapajärven kirkko ja pappilat ovat Haapajärvestä kaakkoon antavan salmen itärannalla, salmen ja Rantakadun välisellä vyöhykkeellä. Kirkko on 1802 valmistunut tasavartisen ristikirkko, joka on ulkoasultaan perusteellisesti muutettu 1880-luvulla. Tapuli on rakennettu 1813 ja uudistettu 1851.

Suuressa puistossa sijaitsevan kirkon vieressä on Ronkaalan pappilan alue, jossa on kaksi eri-ikäistä pappilarakennusta. Mansardikattoinen, 1780-luvulta peräisin oleva vanha pappila, presidentti K.J. Ståhlbergin lapsuudenkoti, on ollut välillä siirrettynä muualle ja toiminut kunnantupana. Toinen, vuonna 1884 rakennettu rakennus on entinen kappalaisen pappila. Ronkaalan pappilan lähellä on 1939 rakennettu aumakattoinen suojeluskuntatalo, jossa on toiminut mm. käräjäsali, virastoja, ravintola ja matkahuolto sekä museo.

Laurikkalan pappilan pihapiirissä Uitonsalmen rannalla on kaksi 1800-luvun puolivälissä rakennettua pappilarakennusta, kirkkoherran pappila vuodelta 1862 sekä vanhempi, kirkkoherran väliaikaiseksi asunnoksi paikalle siirretty rakennus.

Kirkon ja Laurikkalan pappilan välissä sijaitsee Katteluksen talo virran rantaan laskeutuvine puistoineen. Uusi tie- ja siltayhteys Uitonsalmen yli kulkee Katteluksen ja Laurikkalan pappilan välistä, aikaisemmin se on kulkenut kirkon eteläpuolelta.
 
Historia
Haapajärvestä tuli Kalajoen rukoushuonekunta 1647 ja kappeliseurakunta 1693. Itsenäiseksi seurakunnaksi se erotettiin 1838. Ensimmäinen kirkko Haapajärvelle rakennettiin 1649.

Kirkon lähelle rakennettiin Ronkaalan pappila 1784. Ronkaala kuului Haapajärven vanhimpiin 1500-luvulla asutettuihin paikkoihin ja taloihin. Pappilarakennus siirrettiin 1898 kunnan keskustaan, jossa se toimi pitkään kunnantupana. Rakennus siirrettiin 1966 takaisin alkuperäiselle paikalleen ja avattiin 1969 yleisölle presidentti K.J. Ståhlbergin elämän varhaisvaiheista kertovana pappilamuseona. Pappila oli 1869-1879 presidentti K.J. Ståhlbergin (1865-1952) lapsuudenkotina.

Haapajärven nykyinen kirkko rakennettiin vanhalle paikalle 1802 Yli-intendentinviraston 1800 laatimin piirustuksin. Tapuli rakennettiin 1812. Kirkko sai alkuperäisestä täysin muutetun, ajanmukaisen asunsa 1880 Oulun lääninarkkitehti F.F.W. Lüchowin suunnittelemassa korjauksessa.

Laurikkalan kirkkoherranpappila valmistui 1862. Pappilan pihapiirissä oleva pikkupappila oli valmistunut kirkkoherran ensimmäiseksi väliaikaiseksi virka-asunnoksi 1842, pian seurakunnan itsenäistyttyä. Se toimi varsinaisen pappilarakennuksen valmistuttua pitäjän ensimmäisenä kansakouluna vuodesta 1881, Haapajärven Säästöpankin ensimmäisenä toimitilana sekä pappilan tilustenhoitajan asuntona. Pappilan kivirakenteinen arkistosiipi rakennettiin 1953.

Ronkaalan pappilan ja kirkon väliin rakennettiin 1968 arkkitehti Touko Saaren suunnittelema seurakuntatalo.
 
Lisätietoa
Matti Huurre, Pentti Virrankoski ja Kustaa Vilkuna, Suur-Kalajoen historia 1, Esihistoriallisesta ajasta isovihaan. Keski-Pohjanmaan historiasarja 1. 1956.

Jaakko Tuulasvaara, Suur-Kalajoen historia 2, Isostavihasta pitäjän jakoon. Keski-Pohjanmaan historiasarja 2. 1960.

Yrjö Blomstedt, K.J. Ståhlberg – valtiomieselämäkerta. 1969.

Sakari Virkkunen, Ståhlberg. Suomen ensimmäinen presidentti. Suomen tasavallan presidentit 1. Otava 1978.

Pohjois-Pohjanmaan kulttuurihistoriallisesti merkittävät kohteet. Osa 3. Pohjois-Pohjanmaan seutukaavaliitto 1993.

Kari Tiirola, Kristuksen kirkastumisen kirkko: Haapajärven pitäjänkirkkojen historia. Haapajärven seurakunta 2004.
 
kohteeseen sisältyy:  hautausmaa; kellotapuli; kirkko; kylä; pappila; seurantalo;
ympäristön nykyluonne:  kirkonkylä;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun

Haapajärven Ronkaalan pappila.
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Haapajärven kirkkoranta
 
© Museovirasto 2009