Haapavesi Pohjois-Pohjanmaa

Haapaveden kotitalousoppilaitos ja Mustikkamäen viljelymaisema

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Haapaveden kotitalousoppilaitos ja Mustikkamäen viljelymaisema
Kuvaus
Haapaveden kotitalousoppilaitos on Suomen ensimmäinen tytöille tarkoitettu talouskoulu. Koulun eri-ikäiset rakennukset yhdessä naapuripihapiirien kanssa muodostavat tiiviin rakennusryhmän
viljelysten keskellä.

Haapaveden kotitalousoppilaitos sijaitsee Haapaveden kirkonkylän itäpuolella, Haapajärveen viettävällä rinteellä Mustikkamäen viljelysaukean keskellä.

Arkkitehti Wivi Lönnin suunnittelema vanha koulurakennus vuodelta 1911. Kaksikerroksisen huvilamaisen rakennuksen arkkitehtuurissa näkyy jugendin tyylipiirteitä. Vanhaan koulurakennukseen liittyy alkuperäinen muotopuutarha, josta avautuu kaunis näkymä alas järvelle. Oppilaitokseen kuuluu 300 ha opetustila. Koulun rakennuksiin kuuluu lisäksi mm. kolme vanhaa aittaa.

Historia
Ruustinna Nora Pöyhönen (os. Europaeus) perusti keittokoulun ja kasvitarhan Haapaveden pappilaan 1893. Pöyhönen oli puutarha-alalla merkittävä uudistaja ja hän toimitti koulun alussa oman oppikirjan kasvinhoidosta ja maanviljelyksestä. Keittokoulun opetusohjelmaan kuului lähinnä kasvisruokien valmistusta ja tietoa ravintoaineista. Pöyhönen sai tukea koulun perustamiseen Oulun läänin talousseuralta sekä maanviljelyshallituksen johtajalta J. Gripenbergiltä.

Nykyiselle paikalleen koulu siirtyi 1906, jolloin Nora Pöyhönen osti Alamaan tilan. Wivi Lönn suunnitteli koulurakennuksen lisäksi myös koulun huonekalut. Koulun rinteeseen kasvatettiin mm. kuusiaita suojaamaan istutuksia. Koulun puisto oli nähtävyys 1920-1930-luvuilla.

Valtio lunasti koulun 1955 ja 1960-luvulla koululle rakennettiin uusi päärakennus. Siika-Pyhäjoen ammatillisen koulutuksen kuntayhtymälle koulu siirtyi 1995 ja sen nimi muuttui Haapaveden kotitalous- ja sosiaalialan oppilaitokseksi. Vuonna 2000 koulun nimi muuttui muotoon Haapaveden ammattioppilaitoksen palvelu- ja luontoalan yksikkö, Nora.

Kansallinen elämänkerrasto IV. 1932 (Pöyhönen).

Pohjois-Pohjanmaan maakuntaliiton vuosikirja 1935.

Anja Pöyhönen, Sata vuotta ruustinnan koulua. 1992.

Leena Iisakkila, Haapaveden kasvitarha- ja keittokoulu ja ruustinnan puutarhat. Hortus fennicus, Suomen puutarhataide. Viherympäristöliitto & Suomen puutarhataiteen seura 2001.

Maija-Liisa Nieminen ja Katariina Anttila, Luomukeittokirja 2003.

Haapaveden ammattiopiston www-sivut: http://www.hao.fi/sivu/fi/etusivu/historia/ (8.10.2007)