Siikajoki Pohjois-Pohjanmaa

Nikolan umpipiha

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Nikolan umpipiha
Kuvaus
Nikolan talossa on Pohjois-Pohjanmaan jokilaaksojen suurille talonpoikaistaloille tyypillinen, hyvin säilynyt umpipiha.

Nikolan talo kuuluu Ylipään kylään. Siikajoen länsitörmällä sijaitsevan talouskeskuksen ympärillä on laajat peltoaukeat.

Nikolan umpipihan muodostavat joen suuntainen pitkä päärakennus, kaksikerroksinen talli, L-kirjaimen muotoinen tiilinavetta, meijeri, maitohuone, pikkupuoji sekä päärakennuksen linjaan lisätyt sauna ja kaksi aittaa. Pihapiirin ulkopuolella on vanhoja aittoja ja vajoja. Päärakennus on vuorattu 1800-luvun lopun tapaan, muut rakennukset ovat hirsipintaisia.

Historia
Siikajoen Nikolan tila on ollut samalla suvulla 1730-luvulta lähtien. Nikolan päärakennus valmistui 1873. Päärakennuksen pohjoispuolella olevalla pikkupuolella toimi kansakoulu 1920-luvulla. Navetta valmistui 1911.

Pasi Kovalainen ja Anna Louekari, Pohjois-Pohjanmaan talonpoikaisarkkitehtuuria. Oulu 1994.

kohteeseen sisältyy:  navetta; pihapiiri; talousrakennus;