på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Oulu Pohjois-Pohjanmaa
Oulun hautausmaa
Kuvaus
Oulun puistomainen hautausmaa ja sen eriaikaiset osat ilmentävät paitsi muutoksia hautaustavoissa myös puutarhataiteellisissa ja hautamuistomerkkien kauneusihanteissa. Hautausmaan eri aikakausina syntyneet osat erottuvat ympäristön ja muistomerkkien osalta toisistaan.

Oulun hautausmaa sijaitsee Intiön kaupunginosassa lähellä Oulun ydinkeskustaa ja tuomiokirkkoa. Useaan otteeseen laajennetun hautausmaan vanhimman alueen muodostaa sen länsiosa. Hautausmaalla on kaksi kappelia, joista vanhempi edustaa 1920-luvun klassismia. Uuden hautausmaan siunauskappeli- ja krematoriorakennus on 1970-luvulta. Hautausmaan portin vieressä on puinen hautajaishuoneisto, 1880-luvulla rakennettu hautausmaan vahtitupa.

Hautausmaalle on haudattu lukuisia Oulun sivistys-, teollisuus- ja liike-elämään vaikuttaneita henkilöitä ja hautausmaalla on mm. kirkkomaalari Mikael Toppeliuksen, kirjailijoiden Teuvo Pakkalan, Tatu Vaaskiven ja Samuli Paulaharjun hautamuistomerkit. Sankaripatsas "Taistelu on päättynyt" vuodelta 1952 on Oskari Jauhiaisen tekemä. Alueella on myös Oulun diakonissakodin sisarten hauta-alue, jossa on Kalervo Kallion muistomerkki "Hoitavat Kädet" vuodelta 1959.
 
Historia
Oulussa päätettiin 1780 varata silloisen kaupungin ulkopuolelta alue hautausmaalle. Kaupungin koon johdosta erillinen hautausmaa-alue oli välttämätön, etenkin kun haluttiin luopua uuteen 1770-luvulla valmistuneeseen kivikirkkoon ja sen pieneen kirkkotarhaan hautaamisesta. Kajaanin tullin takaiselle pellolle perustettu hautausmaa vihittiin käyttöön 1782.

Hautausmaata laajennettiin 1818 ja 1850-luvulla. Jälkimmäisen laajennuksen yhteydessä sinne ryhdyttiin istuttamaan ensi kerran lehtipuita. Edelleen hautausmaata laajennettiin 1878 ja 1908. Hautauskappelia Intiöön ryhdyttiin hankkimaan 1908, mutta kappeli valmistui vasta 1923 lääninarkkitehti O.F. Holmin piirustusten mukaan. Kappelin paikalla sijaitsi aiemmin 1880-luvulla rakennettu hautausmaan vahtitupa. Kappelia laajennettiin 1985. Uusi kappeli ja krematorio valmistui 1973 arkkitehti Seppo Valjuksen suunnittelemana hautausmaan uudelle alueelle.

Hautausmaata ympäröivän kivimuurin rakentaminen aloitettiin 1820 ja sitä on jatkettu aluelaajennusten yhteydessä. Pääportti siirrettiin rautatien alikäytävän rakentamisen johdosta 1920-luvulla alueen lounaiskulmasta nykyiselle paikalleen Kajaanintien varteen.
 
Lisätietoa
Aimo Halila, Oulun kaupungin historia II. 1721 - 1809. Oulu 1953.

Kustaa Hautala, Oulun kaupungin historia V. 1918-1945. Oulu 1982.

Samuli Onnela, Oulun hautausmaan vaiheita. Oulun hautausmaa. Oulun evankelisluterilaiset seurakunnat 1982.

Pohjois-Pohjanmaan kulttuurihistoriallisesti merkittävät kohteet. Osa 1. Pohjois-Pohjanmaan seutukaavaliitto 1993.

Kirsi Schali, Oulun hautausmaat. Jyväskylä 1996.

Arvokkaita alueita Oulussa. Osa I. Oulun kaupunkisuunnittelu. Sarja A 134. Oulu 1999.

Heikki Karvosenoja ja Kaarina Niskala, Valosta varjoon - Oulun hautausmaan siunauskappelit. Oulun seurakuntayhtymä 2003.
 
Päivitetty tieto
Kohdenimi korjattu; ent. Intiön (kaupunginosa) hautausmaa.
 
kohteeseen sisältyy:  hautausmaa; siunauskappeli;
ympäristön nykyluonne:  kaupunki;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Oulun hautausmaa
 
© Museovirasto 2009