Kouvola Kymenlaakso

Vekaranjärven kasarmialue

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Vekaranjärven kasarmialue
Kuvaus
Vekaranjärven kasarmialue on korkeatasoinen esimerkki 1960-luvun betonikonstruktivismista ja se sisältyy kansainvälisen DOCOMOMO-järjestön hyväksymään suomalaisen modernin arkkitehtuurin merkkiteosvalikoimaan. Varuskunta kuuluu 1960-luvulla perinteisistä kaupunkikasarmeista asutuksen ulkopuolelle rakennettuihin ns. korpivaruskuntiin.

Arkkitehti Osmo Lapon suunnittelemassa Vekaranjärven kasarmikokonaisuudessa yhdistyvät moderni arkkitehtuuri ja moderni taide. Kasarmit on sijoitettu riviin harjulle ja varuskunnan keskusaukiota rajaavat alueen keskeiset rakennukset urheilutalo, sotilaskoti, elokuvateatteri Kaartinkino ja ruokala.

Historia
1950-luvulta alkaen varuskuntia pyrittiin sijoittamaan kaupunkien ulkopuolelle, sillä sotateknologian kehittyminen vaati entistä laajempia harjoitusalueita. Vekaranjärven kasarmit rakennettiin valtion työllisyystöinä vuosina 1966-1975. Vekaranjärven varuskunta kasvoi 1960-luvun lopussa erääksi maamme suurimmista, varusmiehiä oli lähes 3 000 ja henkilökuntaa 600. Alueen rakennuksia suunnittelivat Osmo Lapon lisäksi myös arkkitehdit Pekka Rajala (mm. keskusvarasto, tykkihalleja) ja Timo Penttilä (asuinrakennuksia).

Osmo Lappo, Vekaranjärvi/kasarmialueen keskus, Valkeala.
Arkkitehti 1/1975.