på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä
PERUSHAKU

Paltamo Kainuu
Kivesjärven rautatieasema
Kuvaus
Kivesjärven rautatieasema-alue on hyvin säilynyt ja yhtenäinen 1929 valmistunut asemamiljöö.

Kivesjärven asema-alue sijaitsee mäntykankaalla Kivesjärven rannalla Kontiomäki–Oulu–rataosuudella. Asema-alueella on asemarakennuksen lisäksi useita rautatiehenkilökunnan asuin- ja varastorakennuksia sekä asemarakennuksesta itään punatiilinen vesitorni.

Historia
Nurmes-Oulu-radan rakentaminen aloitettiin 1918. Yhteysrata linjattiin Kontiomäen kautta, jonne saapui ensimmäinen juna Kajaanista 1922. Ouluun saakka rataosuutta jatkettiin 1920-luvun lopussa ja ensimmäinen juna saapui Kivesjärven asemalle 1929. Kaikki aseman rakennukset valmistuivat samana vuonna. Virallisesti rataosa Kiehimä - Vaala avattiin liikenteelle 1930.

Lisätietoa
Valtionrautatiet 1912—1937 II. Rautatiehallitus. Helsinki 1937.

Sopimus valtakunnallisesti merkittävien asema-alueiden suojelusta (YM, päätös 9.12.1998 diarionro 2/562/96).

Maarit Pimiä, Paltamon kulttuuriympäristöohjelma. Kainuun ympäristökeskus. Kuopio 2000.

kohteeseen sisältyy:  liikenteenrakennus;