på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä
PERUSHAKU

kohteet maakunnittain
Paltamo Kainuu
Kontiomäen rautatieasema
Kuvaus
Kontiomäen tärkeä risteysasema yhdistää Oulu-Joensuu -radan ja pohjoiseen Taivalkoskelle kulkevan radan. Laaja asema-alue ravintoloineen, tavaramakasiineineen, veturitalleineen ja rautatieläisten asuinalueineen on rakennettu monessa vaiheessa.

Mansardikattoisen asemarakennuksen vieressä on ravintola omassa rakennuksessaan. Lisäksi asema-alueella on asuinrakennuksia talousrakennuksineen sekä konttori ja tavaramakasiini. Asema-alueeseen olennaisesti kuuluvat veturitalli ja vesitorni sijaitsevat asema-alueen eteläpäässä.

Historia
Ajatus Kainuun yhdistämisestä rataverkkoon Joensuusta käsin oli herännyt katovuosien viljankuljetuksen yhteydessä 1880-luvulla. Savon radan valmistuminen Kajaaniin saakka 1904 nosti keskusteluun sen jatkamisen Pohjanlahden rantaan Ouluun. Joensuun suuntaan rata eteni Nurmekseen asti 1911.

Nurmes-Oulu-radan rakentaminen aloitettiin 1918. Kontiomäen liikennöinti alkoi 1922, jolloin arkkitehti Gunnar Aspelinin suunnittelema asemarakennus valmistui. Suuri osa asema-alueen muistakin rakennuksista valmistui 1920-luvulla; tavaramakasiini rakennettiin 1927 ja asemaravintola 1926. Erillisiä ravintolarakennuksia oli tehty isoille asemille 1910-luvulta lähtien.

Kontiomäeltä pohjoiseen kulkeva rata Taivalkoskelle valmistui ennen sotia 1935.

Lisätietoa
Eljas Karjalainen, Kohteena Kontiomäki. Paltamo 1995.

Maarit Pimiä, Paltamon kulttuuriympäristöohjelma. Kainuun ympäristökeskus. Kuopio 2000.

Sirkka Valanto, Suomen rautatieasemat vuosina 1857-1920. Museovirasto, rakennushistorian osasto. Julkaisu 11/1982.

Sopimus valtakunnallisesti merkittävien asema-alueiden suojelusta (YM, päätös 9.12.1998 diarionro 2/562/96).

kohteeseen sisältyy:  liikenteenrakennus;
ympäristön nykyluonne:  taajama;