på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Kangasala Pirkanmaa
Vatialan siunauskappeli
Kuvaus
Arkkitehti Viljo Rewellin suunnittelema karun askeettinen, betonista rakennettu Vatialan siunauskappeli kuuluu Suomen modernin arkkitehtuurin kansainvälisesti arvostettuihin merkkiteoksiin.

Mäntykankaan reunaan rakennettu Vatialan siunauskappeli ja hautausmaa sijaitsevat Tampereen ja Kangasalan keskustojen väliin jäävällä taajama-alueella. Siunauskappelin pitkänomainen rakennus käsittää suuremman ja pienemmän kappelin ja niiden välissä olevan sisäänkäyntihallin, omaisten odotushuoneen ja sakaristot. Huoltotilat ja jäähdytyshuone ovat kellarikerroksessa. Rakennuksen seinät on muurattu teräsvahvisteisista betoniharkoista. Isomman kappelisalin kattona on esijännitetty parabolinen kuorirakenne. Sivuseinät ovat lattiasta katonreunaan asti lasia ja avaavat tilan kahdelle sisäpihalle, joissa on sinivihreät vesialtaat. Pienempi tasakattoinen kappeli on ulospäin miltei kokonaan suljettu ja salin ainoana valolähteenä on katonrajaa kiertävä ikkunanauha. Vesikattoa kantaa kaksi esijännitteistä teräsbetonikehää. Sisäänkäyntihallin ja pienemmän kappelin sisäkatoissa on lautaverhoilu.
 
Historia
Arkkitehti Viljo Rewellin piirtämän, 1962 valmistuneen siunauskappelin rakenne- ja materiaalivalinnassa pyrittiin suunnittelijan mukaan rakennustyypille ominaiseen vaatimattomaan ja suorastaan karuun askeettisuuteen. Kappelin kaluston suunnitteli Olli Borg. Rakennuksen ulkopintojen korjaus tehtiin 2000-luvun alussa.

Tampereen seurakuntien 1960-luvun alussa perustaman hautausmaan yleissuunnitelman laativat arkkitehdit Rauhala & Meller.
 
Lisätietoa
Viljo Revell, Vatialan siunauskappeli. Arkkitehti 1962/5.

Egon Tempel, Suomalaista rakennustaidetta tänään. Stuttgart 1968.
 
kohteeseen sisältyy:  hautausmaa; siunauskappeli;
ympäristön nykyluonne:  metsämaisema;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun

Vatialan siunauskappeli.

Vatialan siunauskappeli.
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Vatialan siunauskappeli
 
© Museovirasto 2009