på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Nakkila Satakunta
Nakkilan kirkko ympäristöineen
Kuvaus
Nakkilan taajaman ja teollisuuslaitosten yläpuolelle mäenkumpareelta kohoava Nakkilan kirkko on varhainen funktionalistinen kirkko ja kuuluu myös kansainvälisen DOCOMOMO-järjestön hyväksymään suomalaisen modernin arkkitehtuurin merkkiteosten valikoimaan. Kirkkoympäristöön kuuluu myös kunnan hallintoon liittyviä rakennuksia.

Arkkitehti Erkki Huttusen suunnittelema Nakkilan kirkko on yksinkertainen suorakaide, jota kattaa matala satulakatto. Kuoriosa ulkonee suorakaiteen päästä dynaamisena kaarena. Pääsisäänkäynnin avarien portaiden vieressä kirkon lounaiskulmassa on erillinen korkeaan ristiin päättyvä torni. Arkkitehtuurin muodot ovat yksinkertaisia ja selkeitä, kokonaisuus massiivisen veistoksellinen. Yksilaivaisen kirkkosalin valaistus lankeaa korkeista sivuikkunoista, alttarille valo tulee kuoriosan eteläsivun suuresta ikkunaseinästä. Kirkkosalin katteena on akustinen, sahateräisesti taitteinen puupaneelilaudoitus. Kirkon kuoriosan alla on Suomisen lahjoittajasuvun hautakrypta alttareineen sekä sen vieressä pieni siunauskappeli. Portaat kryptaan laskeutuvat kuorin takaseinän kaarevassa osassa, siunauskappeliin pääsisäänkäynnin luona.

Kirkon juurella on maastoa seuraileva monimuotoinen seurakuntakeskus (arkkitehti Juha Leiviskä 1970) ja sen vieressä koulukeskus. Kirkon ja seurakuntatalon miljööseen liittyvät myös hautausmaa, tiilinen lainajyvästön makasiini (1859) ja entinen kunnanlääkärin asuintalo (1937). Kirkolle johtavaa katua reunustaa yhtenäisten pienkerrostalojen rivi.
 
Historia
Ulvilan emäseurakuntaan perustettu Nakkilan saarnahuone korotettiin kappeliksi 1764, seurakunta itsenäistyi 1861. Seurakunnan ensimmäinen, 1764 rakennettu ja 1887 ristikirkoksi laajennettu puukirkko purettiin uuden kirkon rakentamisen yhteydessä.

Tehtailija J.W. Suomisen testamenttilahjoituksen turvin rakennettu 1200 hengen kirkko valmistui 1937 ja sen suunnitteli kutsukilpailun kautta työn saanut arkkitehti Erkki Huttunen. Suomisen 1898 perustama nahkatehdas ja tehtaan johtajan asunto Koskilinna ovat läheisen Tattarajoen rannalla (ks. J.W. Suomisen nahkatehdas ja Koskilinna).
 
Lisätietoa
Erkki Huttunen, Nakkila kyrka. Arkitekten 5/1938.

Nils Erik Wickberg, Suomen rakennustaidetta. Helsinki 1959.

Vilhelm Helander ja Simo Rista, Suomalainen rakennustaide. 1989.

Riitta Nikula, Rakennustaiteen 1920- ja 1930-luku. Ars Suomen taide 5, 1990.

Risto Känsälä, Nakkilan rakennuskulttuuria. Semmonen talo jota herrat kyselee. Nakkilan kunta 1995.

Marja-Riitta Norri, Kristiina Paatero (toim.), Juha Leiviskä. Suomen rakennustaiteen museo 1999.

Do.co.mo.mo. Modernismin merkkiteoksia Suomen arkkitehtuurissa. Alvar Aalto Akatemia, docomomo Suomi-Finland ry, Suomen rakennustaiteen museo. Helsinki 2002.

Lauri Putkonen, Satakunnan rakennusperintö. Satakuntaliitto. Painamaton inventointi 2005.

Marja Terttu Knapas, Soile Tirilä, Suomalaista kirkkoarkkitehtuuria 1917-1970. Museoviraston rakennushistorian osaston julkaisuja 30. Helsinki 2006.
 
kohteeseen sisältyy:  asuinkerrostalo; hautausmaa; kauppa- ja liikerakennus; kaupungintalo; kirkko; koulu; lainamakasiini; siunauskappeli;
ympäristön nykyluonne:  kirkonkylä;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun

Sisäkuva Nakkilan kirkosta.

Nakkilan kirkko ja hautausmaata.

Nakkilan kirkon ympäristöä.
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Nakkilan kirkko ympäristöineen
 
© Museovirasto 2009