på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Porvoo Uusimaa
Yliken kylä
Kuvaus
Yliken kylä on rakenteeltaan ja rakennuskannaltaan poikkeuksellisen hyvin säilynyt Uudenmaan rannikon keskiaikaisperäinen ryhmäkylä, jota ympäröivät vuosisatoja viljelyksessä olleet pellot.

Yliken kylä sijaitsee Suomenlahden rannikolta ja saaristosta Suurelle rantatielle johtavan vanhan maantien varressa. Kylän yhtenäinen, punamullattu rakennuskanta on säilynyt hyvin rakennusaikansa asussa. Neder Antaksen, Nykullan ja Mattaksen rakennusryhmät muodostavat kylän keskustan, jossa rakennukset rajaavat tiiviisti kylätien reunoja. Nissaksen suuri, kylän muusta rakennuskannasta poiketen keltainen talo on erillään kylän eteläpuoleisellä mäellä. Useiden asuinrakennusten ulkoasussa on empiren yksityiskohtia kuten voimakkaita nurkkaliseenejä.
 
Historia
Vuoden 1560 maakirjassa Yliken kylään on merkitty viisi verotilaa. Maatilat olivat isoon reduktioon saakka aateliston omistuksessa, mutta talonpojat olivat koko ajan varsin itsenäisiä. 1920-luvun alkuun mennessä oli vanhoista tiloista muodostettu yhteensä 32 uudistilaa tai rakennuspaikkaa.
 
Lisätietoa
Göran Selén, Porvoon pitäjä kautta aikojen 1-2. Porvoon maalaiskunta 1996-97.
 
kohteeseen sisältyy:  kylä; pihapiiri; talonpoikaistalo;
ympäristön nykyluonne:  agraarimaisema;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Yliken kylä
 
© Museovirasto 2009