Porvoon rautatieasema

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Porvoon rautatieasema
Kuvaus
Yksityisen rautatien ja rautatieaseman rakentaminen Porvooseen kertoo rannikkokaupungin porvareiden pyrkimyksistä turvata liikenneyhteydet ja kauppasuhteet sisämaahan aikana, jolloin raideliikenne kehittyi ja sen merkitys kuljetusmuotona kasvoi.

Porvoon rautatieaseman sijainti on maisemallisesti keskeinen Porvoonjoen varrella, vastapäätä Porvoon Linnanmäkeä ja vanhaa kaupunkia. Asema-alue on edustava ja sen nykyinen rakennuskanta palautuu pääosin 1800- ja 1900-luvun vaihteeseen.

Porvoon rautatieasema on rakennettu Keravalle kulkeneen yksityisradan pääteasemaksi. Asema-alue sijaitsee vanhojen Helsingin ja Hämeenlinnan maanteiden risteyksessä.

Uusrenessanssipiirteinen asemarakennus on järjestyksessään aseman toinen. Se on yksikerroksinen vuorattu hirsirakennus, jossa on molemmissa päissä matalat siivet. Aseman kokonaisuuteen kuuluu asemarakennuksen lisäksi asuinrakennuksia joen rannalla sekä varikkoalue toisella puolen asemaa. Rakennuskantaan kuuluu asemapäällikön talo ja kaksi asuinkasarmia talousrakennuksineen sekä tavaramakasiini ja kaksi veturitallia.

Historia
Porvoon ja Keravan välisen yksityisradan rakentamislupa saatiin 1871 ja osakeyhtiö sen rakentamiseksi perustettiin 1872. Rata liitettiin Helsinki-Hämeenlinna -rataan 1875. Porvoon asemarakennuksen suunnitteli arkkitehtitoimisto Björnberg-Aspelin 1895.

Taloudellisissa vaikeuksissa olevaa radan kannattavuutta rasitti sisävesiltä Lahden Vesijärven rannalta Loviisaan rakennetun radan valmistuminen 1900. Rata myytiin valtiolle 1917. Radan henkilöliikenne lopetettiin 1981. Asemarakennus kunnostettiin 1990-luvulla Itä-Uudenmaan rakennustietokeskuksen käyttöön.

Johannes Hedengren (toim.), Anteckningar om Borgå-Kervo järnvägs uppkomst. Helsingfors, 1899.

Mikko Alameri, Rataosa Kerava-Porvoo, vaiheet vuoteen 1917. Rautatiemuseon vuosikirja 1980-81.