Sipoo Uusimaa

Löparön kartano

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Löparön kartano
Kuvaus
Löparön kartanoympäristö Sipoon saaristossa poikkeaa sekä sijaintinsa, viljelyalansa että rakennustapansa puolesta muusta uusmaalaisesta kartanorakentamisesta.

Löparön kartano sijaitsee Sipoon sisäsaaristossa Löparön ja Kitön välisen kapean, vuonomaisen salmen länsirannalla korkealla kallioisella ja metsäisellä mäellä. Kartanon peltoala on poikkeuksellisen pieni verrattuna muihin itäuusmaalaisiin kartanoihin.

Kartanon pihapiirin keskeiset, 1800-luvulla rakennetut kaksikerroksinen päärakennus, talli sekä viljamakasiini ovat kaikki harmaakivestä muurattuja ja rappaamattomia.

Historia
Löparön kartano muodostui 1650-luvulla kahdesta Löparön kylän talosta. Säterivapautta nauttinut tila peruutettiin 1691, muodostettiin säteriratsutilaksi ja ostettiin perinnöksi 1800-luvun alkupuolella.

Löparön kartanon nykyinen päärakennus rakennettiin 1800-luvun keskivaiheilla. Kartano paloi 1887, minkä jälkeen rakennus korjattiin nykyiseen asuunsa. Talli ja viljamakasiini ovat päärakennuksen ikäisiä.

Löparön kylä sijaitsi vielä 1700-luvulla kartanon eteläpuoleisella mäellä, mutta autioitui ilmeisesti 1800-luvun alkupuoliskolla.

Kartanon mailla valmistettiin kalkkia, ruutia ja säilykkeitä. Kartanon metsissä on jäännöksiä 1500-luvun salpietariuuneista.

Paul Nyberg, Sibbo sockens historia I. Intill början av 1700-talet. Helsingfors 1931.

Eino Jutikkala ja Gabriel Nikander (toim.), Suomen kartanot ja suurtilat. Helsinki 1939.

Paul Nyberg och Bror Åkerblom, Sibbo sockens historia II. 1700-1868. Helsingfors 1950.

Arja Rantanen ja Christer Kuvaja, Sipoon pitäjän historia vuoteen 1868. 1 ja 2 osa. Sipoon kunta 1994.

kohteeseen sisältyy:  kartano; talousrakennus;