Kruunupyy Pohjanmaa

Teerijärven kirkko ja pappila

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Teerijärven kirkko ja pappila
Kuvaus
Teerijärven kirkko tapuleineen ja kirkkotarhoineen on Pohjanmaan sisämaahan jo 1600-luvulla perustetun kappeliseurakunnan hyvin säilynyt kirkkoympäristö. Teerijärven nykyinen kirkko on yksi pohjalaisen kirkonrakentajan Matti Hongan johdolla 1700-luvun lopulla rakennetuista ja 1800-luvun lopulla pohjalaisen Kuorikosken kirkonrakentajasuvun johdolla korjatuista puisista ristikirkoista. Kirkkoympäristöön kuuluu 1700- ja 1800-luvun vaihteessa rakennetun pappilan hyvin säilynyt pihapiiri.

Arkkitehtonisesti monimuotoisen Teerijärven puukirkon runkona on Matti Hongan johdolla 1774 rakennettu Pohjanmaan ensimmäinen sisäviisteinen ristikirkko, jota on uudistettu 1877. Kirkon hahmoa hallitsee suuri kahdeksankulmainen kupoli.

Kirkkotarhan kiviaita vuodelta 1873 on ladottu 15 talvihaudan suurista laakeista kivistä. Kellotapuli on alkuaan rakennettu 1701 ja siirretty nykyiselle paikalleen Matti Hongan johdolla 1774. Tapulin korotettu nykyasu on pääpiirteissään vuodelta 1852. Kirkon pohjoispuolella on kaksi liuhaseinäistä makasiinia ja niiden takana myöhemmin kunnalliskotina toiminut valtiopäivämies Hästbackan asuinrakennus ja komea kivinavetta.

Teerijärven pappila sijaitsee Hemsjö-järven pohjoispäässä kohoavalla kirkonmäellä. Se on harvoja mansardikattoisia pappilarakennuksia maassamme. Pihapiirin rajana on toisiinsa kiinni rakennettujen talous- ja aittarakennusten rivistö.

Historia
Kruunupyyhyn kuulunut Teerijärvi muodostettiin kappeliseurakunnaksi 1667, jolloin myös sen ensimmäinen kirkko rakennettiin. Seurakunta itsenäistyi 1868. Kuntaliitosten seurauksena se on liitetty Kruunupyyn seurakuntayhtymään.

Teerijärven kirkko rakennettiin Matti Hongan johdolla 1774 ja uudistettiin 1877 rakennusmestari Jaakko Kuorikosken johdolla. Tällöin mm. sen seiniä korotettiin kahdella metrillä ja keskiosaan tehtiin välikattokupoli. Kirkko restauroitiin 1937 arkkitehti Rafael Blomstedtin tekemän suunnitelman mukaan ja korjattiin 1976 konservaattori Thorvald Lindqvistin johdolla.

Pappila rakennettiin Teerijärven kappalaisen Sven Abraham Fontellin toimesta 1798-1800.

Isidor Eriksson, Kyrka och kyrkoliv i Teerijärvi. Svenskt kyrkoliv i Finland 1925.

Kari Appelgren, Om den skulpterade och målade inredningen i Österbottens kyrkor. Svenska Österbottens historia V. Vasa 1985.

Sari Alajoki, Pappila-arkkitehtuuri Keski-Pohjanmaalla 1700-luvulta 1800-luvun alkuun. Pro gradu tutkielma. Helsingin yliopiston taidehistorian laitos 1993.

kohteeseen sisältyy:  hautausmaa; kellotapuli; kirkko; kylä; navetta; pappila; talonpoikaistalo; tie;

Teerijärven kirkko. Wiki Loves Monuments, CC BY-SA 4.0 Santeri Viinamäki 2017
Teerijärven kirkko. Wiki Loves Monuments, CC BY-SA 4.0 Santeri Viinamäki 2017.