på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Perho Keski-Pohjanmaa
Perhon kirkko
Kuvaus
Perhon kirkko on ainoa säilynyt 1800-1900-luvun taitteen muinaispohjoismaiseen puutyyliin toteutettu kirkkorakennus maassamme.

Perhonjoen yläjuoksulla sijaitseva kirkko on pohjamuodoltaan perinteinen erivartinen ristikirkko. Leveärunkoisen kirkon päistään aumatun paanukaton keskellä olevan korkeahuippuisen tornin muotoilussa, ikkunan-aukkojen sijoittelussa ja ulko-ovien avokatoksissa on käytetty lähinnä samanaikaisesta huvila-arkkitehtuurista tuttuja, muiden muassa muinaispohjoismaisiksi tulkittuja koristeaiheita.

Kirkkosali on avara yhtenäisen vaalea ja valoisa tila, jota kattaa taitekatto näkyvine kannattimineen. Erämaiden Kristus -nimisen alttaritaulun vuodelta 1938 on maalannut Ilmari Wirkkala.

Pohjalaistyyppinen kellotapuli on tehty 1799 Matti Kuorikosken johdolla, sen nykyasu on Heikki Kuorikosken 1840 tekemän korjauksen jäljiltä.
 
Historia
Kaarlelan saarnahuoneeksi 1780 perustettu Perho sai kappelioikeudet 1865, jolloin se myös liitettiin Vetelin emäseurakunnan alaisuuteen. Seurakunta itsenäistyi 1879. Sen edellinen 1902 purettu kirkko 1780-luvun alusta oli tehty rakennusmestari Matti Kuorikosken johdolla.

Kirkko rakennettiin 23-vuotiaan arkkitehti Valter Thomén piirustusten mukaan vuonna 1902-1903.
 
Lisätietoa
Heikki Junnila, Perhonjokilaakson historia: Halsuan, Kaustisen, Perhon ja Vetelin historia 1860-luvulta 1980-luvulle. Perhonjokilaakson kunnat. 1987.

Risto Känsälä, Maankuulut Kuorikosket - kirkonrakentajien suku ja toiminta. Kuorikosket puukirkkojen mestarit. Kansanmusiikki-instituutin julkaisuja KIJ 49, 1998.

Saini Heikkuri-Alborzi, Pirjo Niemi, Arvokkaat kulttuurimaisemat Keski-Pohjanmaan jokilaaksoissa. Vaasan läänin seutukaavaliitto. Vaasa 1993.

Keski-Pohjanmaan arvokkaat maisema- ja kulttuurialueet. Keski-Pohjanmaan liitto, Sigma Konsultit Oy. [Kokkola 2001].

Jaana Itäpalo, Hans-Peter Schulz, Perhon- eli Vetelinjoki- ja Kälviänjokilaaksojen historia; Halsua, Kaustinen, Kälviä, Perho, Ullava, Veteli. Multimedia. Kotiseudun muisti II -hanke. Halsuan kunta 2005.

Minna Torppa, Keski-Pohjanmaan inventointi, Länsi-Suomen ympäristökeskus. KIOSKI-tietokanta 20.3.2008.
 
kohteeseen sisältyy:  hautausmaa; kellotapuli; kirkko;
ympäristön nykyluonne:  kirkonkylä;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun

Perhon kirkko kuvattuna vuonna 1986. Nykyisin kirkossa on paanukatto.

Perhon kirkon tapuli.
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Perhon kirkko
 
© Museovirasto 2009