på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Seinäjoki Etelä-Pohjanmaa
Ylistaron kirkko
Kuvaus
Kauas peltolakeuksille näkyvä, Markinsalon mäelle rakennettu "Ylistaron komiakirkko" kuuluu uusgotiikan varhaisvaiheen ensimmäisiin edustajiin maassamme.

Kirkko seisoo Kyrönjoen töyräällä, Kirkonlahden rannalla. Päätytornillisen kirkon ulkoseinät ovat olleet vaaleiksi rapatutut alun alkaen, vaikka ne oli tarkoitettu tiilipintaisiksi. Holvatun kirkkosalin jakaa kolmeen laivaan kummallekin pitkälle sivulle rakennetut kaksikerroksiset lehterit. Keskilaivan levyisen kuorin itäseinä on jäsennöity goottilaisin kaariaihein ja sen yläosassa on suuri kaari-ikkuna. Alttaritauluna on Adolf von Beckerin Kristuksen kirkastus vuodelta 1888. Kirkko on Suomen kolmanneksi suurin ja siinä on istumapaikkoja n. 2500.

Kirkon eteläpuolella on arkkitehtitoimisto Aulis Jääskeläisen suunnittelemat seurakuntatalo vuodelta 1974 ja seurakunnan virastotalo vuodelta 1986.

Ylistaron kirkko on osa valtakunnallisesti arvokasta Kyrönjokilaakson maisema-aluetta.
 
Historia
Ylistaro perustettiin Isonkyrön emäseurakunnan alaiseksi kappeliksi 1658. Seurakunta itsenäistyi 1859. Nykyinen kirkko on sen kolmas.

Kirkko on rakennettu 1847-1850 Intendentinkonttorissa 1846 laadittujen piirustusten mukaan (E.B. Lohrmann) rakennusmestari Jakob Kuorikosken johdolla. Seurakunta oli ns. keisarinpitäjä, mikä lienee syynä siihen, että se määrättiin rakentamaan kirkko kivestä toivomansa puun asemesta.

Kirkon sisätila uudistettiin 1935-1936 arkkitehti Kauno S. Kallion laatiman ehdotuksen mukaan. 1970-luvun sisämaalauksessa palattiin vanhempaan väriasuun. Kirkon ulkorappaus uusittiin 1994.
 
Lisätietoa
Ylistaron 100-vuotias kirkko ja sen edeltäjäin vaiheilta. Ylistaron historiatoimikunnan julkaisuja 1, 1952.

Ville Lukkarinen, Kirkkoarkkitehtuuri 1809-1865. Ars, Suomen taide 3. Porvoo 1989.

Antti Mentula, Suuntaviivoja. Pohjanmaan arkkitehtuuri 1900-luvulla. Alueelliset ympäristöjulkaisut 363. Länsi-Suomen ympäristökeskus 2005.
 
kohteeseen sisältyy:  hautausmaa; kirkko;
ympäristön nykyluonne:  kirkonkylä;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun

Ylistaron kirkon päätytorni.

Ylistaron kirkko Kyrönjoen rannalla.
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Ylistaron kirkko
 
© Museovirasto 2009