Kokkola Keski-Pohjanmaa

Palman alueen huvila-asutus

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Palman alueen huvila-asutus
Kuvaus
Palman huvila-asutus edustaa Pohjanmaan rannikokaupunkien liepeille jo 1800-luvun ensimmäiseltä puoliskolta lähtien syntynyttä vauraan kaupunkiporvariston kesänviettoon liittyvää kultuurihistoriallista ilmiötä. Alueella sijaitseva Villa Palma on vanhimpia maaseutukaupunkien ympäristöön huvilaksi suunniteltuja rakennuksia.

Palman alue on maastoltaan korkeaa ja kallioista. Mariluodon niemellä sijaitsevan alueen varhaisimman, empiretyylisen Villa Palman arkkitehtonisesti edustava hirsihuvila on mahdollisesti Intendentinkonttorin suunnittelutyötä. Jugendtyylinen Villa Marocko jyrkän kallion laella on arkkitehti Gustaf Strengellin veljelleen suunnittelema 1906. Muut alueen merkittävät huvilat ovat Villa Carlshamn ja Villa Slotte sekä Villa Metsola vuodelta 1864 huvila-alueen läpi kulkevan Pietarsaari-Kokkola –tien eteläpuolella.

Historia
Palman huvila-alueelle antoi nimensä kruununvouti Lundströmin ja kauppias Roosin rakennuttama Villa Palma, joka rakennettiin meren rantaan jo 1838. Kokkolan varakkaiden porvareiden ja virkamiesten kesähuvila-asutusta alkoi syntyä kaupungin liepeille 1800-luvun puolivälissä, suosion huippu oli 1860-luvulla.

Svenska Österbottens historia IV. Vasa 1983.

Irma Lounatvuori (toim.), Suojellut talot. Museovirasto 1991.

Saini Heikkuri-Alborzi, Pirjo Niemi, Arvokkaat kulttuurimaisemat Keski-Pohjanmaan jokilaaksoissa. Vaasan seutukaavaliitto 1993.

Hillevi Toiviainen, Kokkolan kaupungin historia, IV osa. Vaasa 1994.

Keski-Pohjanmaan arvokkaat maisema- ja kulttuurialueet. Keski-Pohjanmaan liitto, Sigma Konsultit Oy 2001.

kohteeseen sisältyy:  huvila; pihapiiri;

Villa Carlshamn. Tuija Mikkonen 2007