Pietarsaari Pohjanmaa

Leppäluodon sikuritehdas ja rautatieasema-alue

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Leppäluodon sikuritehdas ja rautatieasema-alue
Kuvaus
Pietarsaaren sikuritehtaan pihapiiri ja Leppäluodon rautatieasema Pietarsaaren Alholman satama-alueella muodostavat hyvin säilyneen, 1800- ja 1900-lukujen taitteen liikennehistoriaa ja tuotantotoimintaa ilmentävän kokonaisuuden.

Entisen sikuritehtaan 1890-luvulla rakennettu tehdasrakennus koneineen on säilytetty teollisuusmuseona. Vanhan tehdaskokonaisuuden rakennuskannasta on säilynyt hirsiset raaka-aine- ja valmistavaramakasiinit, sekä pari asuinrakennusta. Alueen maamerkkinä toimii 1920-luvulla rakennettu keltainen kaksikerroksinen tornilla varustettu ns. Schaumanin kesäkonttori.

Lähellä Schaumanin kesäkonttoria, sikuritehdaskokonaisuutta ja vanhaa tullihuonetta on Pietarsaaren sataman rautatieasema-alue asemarakennuksineen, tavaramakasiineineen ja talousrakennuksineen.

Historia
Insinööri Wilhelm Schauman aloitti sikurintuotannon Pietarsaaressa 1883. Yritys siirtyi pian Ristikariin, sataman lähelle. Sikuri on kahvinvahvike, jota käytettiin sotien aikana myös kahvinkorvikkeessa. Puinen sikuritehdasrakennus paloi 1892 ja uusi tehdas rakennettiin tiilestä nykyiselle paikalle Alholmaan, rautatieaseman viereen. Muutamaa vuotta myöhemmin Schauman perusti Alholmaan myös sahan.

Pietarsaaren satamaan, joka oli merkittävä puutavaran vientisatama, valmistui Oulun radalta Pännäisistä noin 14 kilometrin mittainen rata 1887. Asemarakennus makasiineineen valmistui samana vuonna. Henkilöliikenne Pietarsaareen lakkautettiin 1973. Asemarakennukset siirtyivät yksityisomistukseen.

Pietarsaaren sikuritehdas tuotti kahvinvahviketta 1960-luvun alkuun asti. Oy Wilh. Schauman Ab:n satavuotisjuhlien yhteydessä 1983, vanha tehdasrakennus päätettiin korjata museoksi ja Sikurimuseo avattiin 1985.

Alma Söderhjelm, Jakobstads historia III. Helsingfors 1914.

Matti Lackman, Raahen tienoon historia III. Jyväskylä 1991.