Maalahti Pohjanmaa

Åminnen kalasatama

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Åminnen kalasatama
Kuvaus
Maalahdenjoen jokisuussa on Åminnen kalasatamassa pitkälti toista sataa etupäässä hirsirakenteista venevajaa ja kalastustarvikelatoa, jotka sijaitsevat pitkinä nauhoina joen molemmilla rannoilla.

Åminnen kalasataman vaja-alue on Pohjanmaan jokisuiden näyttävimpiä. Paikoitellen vajoja on kahdessa rivissä niin että vajarivien väliin muodostuu kujanne.

Åminnen kalasatama on osa valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta "Övermalax - Åminne".

Historia
Maalahdenjoen suu on ollut ikimuistoisista ajoista Maalahden kylien yhteismaata ja sitä on käytetty merikalastuksen satamana ja varastopaikkana.

Kalastus, merenkulku ja laivanrakennus olivat 1700-luvulle asti seudun tärkeimpiä elinkeinoja. Maalahtelaiset kalastivat ulapalla sijaitsevalta Storskäretiltä käsin ja pitäjän kalavesille saapui osakkaita silakanpyyntiin kauempaakin. Maalahti kuullui talonpoikaispurjehduksen keskuksiin, tervan lisäksi Tukholmaan kuljetettiin mm. hylkeenrasvaa ja kuivattua kalaa.

Åminne oli myös tärkeä satama Vaasan suuntaan eli kalaa ja maataloustuotteita ym. vietiin alueelta Åminnen kautta Vaasaan myytäväksi.

Kala- ja venesataman alueelle perustettiin Maalahden kotiseutuyhdistyksen ylläpitämä Merenkurkun venemuseo 1970.

Lisätietoa
Helmer Smeds, Malaxbygden. Bebyggelse och hushållning i södra delen av Österbottens svenskbygd : en studie i människans och näringslivets geografi. 1935.

Svenska Österbottens historia IV. Vasa 1983.

Pohjanmaan merellinen perintö. Pohjanmaan liitto. Vaasa 2001.