Uusikaarlepyy Pohjanmaa

Topeliuksen lapsuudenkoti Kuddnäs

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Topeliuksen lapsuudenkoti Kuddnäs
Kuvaus
Kirjailija, professori Zacharias Topeliuksen (1818-1898) synnyin- ja lapsuudenkoti Kuddnäsillä on huomattavaa henkilöhistoriallista merkitystä. Topelius kirjoitti teoksissaan Kuddnäsissä ja Uudessakaarlepyyssä viettämästään lapsuudesta. Hyvin säilyneellä, museokäytössä olevalla rakennusryhmällä on oma erityinen asemansa Topeliuksen elämänpiirin ja elämäntyön arvioinnissa ja tulkinnassa. Kuddnäs kuvastaa yleisemminkin säätyläisperheen asumistapaa 1800-luvun alkupuolella.

Kuddnäs sijaitsee Uudenkaarlepyyn kaupunkialueen pohjoispuolella Ragnörnforsin alapuolella joen ja maantien välissä. Mansardikattoinen, hirsinen, valkeaksi rapattu päärakennus on rakennettu 1700-luvun lopulla Basilier-suvun omistajakaudella. Se, samoin kuin toinen sivurakennuksista, on siirretty paikalle. Päärakennus on sisustettu Topeliuksen ajan säätyläisasumista hyvin kuvaavaksi museoksi. Sivurakennukset sulkevat puistomaisen pihapiirin kahdelta sivustalta. Tilaan on alunperin kuulunut myös mm. navetta, mylly, paja ja sauna.

Historia
Tilan historiallinen nimi on Kuddnissas, Kuddniss. Muotoon Kuddnäs sen vakiinnutti Topelius 1840-luvulla. Zacharias Topeliuksen isä, piirilääkäri Topelius osti tilan. Zacharias Topelius syntyi ja vietti siellä lapsuutensa, kunnes muutti 14-vuotiaana Kuddnäsistä opiskelemaan Helsinkiin. Tila oli Topeliuksen omistuksessa aina vuoteen 1873 saakka.

Säätiö, jonka tarkoitus oli Topeliuksen synnyinkodin säilyttäminen, osti tilan 1933, ja Kuddnäs sisustettiin Topeliuksen kotimuseoksi 1934.

Lisätietoa
Zachris Schalin, Kuddnäs - Z. Topelius forna hemgårds historia. Helsingfors 1935. Nykarlebyvyer: http://www.nykarlebyvyer.nu/sidor/texter/prosa/schalin/kzs/0000kuzs.htm (haettu 1.2.2019).

Erik Birck, Nykarleby stads historia del II-III. Jakobstad 1980, 1988.

Arvi Arjatsalo, Topelius: kertomus Zachris Topeliuksen elämästä. 1988.

Raija Nummijärvi (toim.), Topelius ja Pohjanmaa. Pohjanmaan taidetoimikunta 1998.

Pelle Kevin, Kuddnäs: Topelius barndomshem = Topeliuksen lapsuudenkoti = Topelius childhood home 1999.

kohteeseen sisältyy:  merkkimieskoti; museo; pihapiiri;

Kuddnäsin päärakennus ja pihaa reunustavat sivurakennukset. Johanna Forsius 2008