på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Hamina Kymenlaakso
Hietakylän hautausmaa ja Haminan ortodoksinen hautausmaa
Kuvaus
Hietakylän luterilainen hautausmaa ja Haminan ortodoksisen seurakunnan hautausmaa edustavat varhaista kirkosta ja asutuksesta erillään olevaa hautausmaarakentamista 1700-luvulta.

Haminan luterilaisen kaupunkiseurakunnan 1770-luvulla perustettu vanha hautausmaa on kaupungin luoteispuolella Hietakylässä. Tunnelmallisella hautausmaalla on paljon arvokkaita hautamuistomerkkejä, jotka kuvastavat Haminan ja sen lähiympäristön kulttuurihistoriaa.

Haminan ortodoksisen seurakunnan 1740-luvulla perustettu hautausmaa puolestaan sijaitsee kaupungin koillispuolella Pampyölissä. Hautausmaalla on 1901 valmistunut Neitsyt Marialle, Kaikkien murheellisten ilolle, pyhitetty tiilikirkko, joka on arkkitehti Ivar Aminoffin suunnittelema. Aladin-suvun hautakappelin vuodelta 1898 on piirtänyt K.A. Wrede. Hautausmaan koillispuolella on Nikolai II:n sotilaiden juutalainen hautausmaa.
 
Historia
Hamina siirtyi vuoden 1742 Turun rauhassa Venäjälle ja Haminan ortodoksinen hautausmaa perustettiin Pampyöliin jo 1740-luvulla. Hietakylään perustettiin luterilainen hautausmaa 1770-luvulla, jolloin hautaaminen linnoituksen sisäpuolelle kiellettiin. Hautausmaat sijoitettiin kaupunkialueen ulkopuolelle esikaupunkiasutuksen lähelle.

Hietakylän luterilaista hautausmaata laajennettiin 1859, samalla se ympäröitiin kiviaidalla. Varakkaampia kaupunkilaisia sinne oli ryhdytty hautaamaan vuoden 1821 palon jälkeen. Hietakylän hautausmaa kunnostettiin perusteellisesti 1997-1998 arkkitehti Bey Hengin suunnitelmien mukaan.
 
Lisätietoa
Aimo Halila, Haminan kaupungin historia II. Mikkeli 1975.

Kymenlaakson rakennuskulttuuri. Kymenlaakson seutukaavaliiton julkaisu A:26. Kotka 1992.
 
kohteeseen sisältyy:  hautakappeli; hautausmaa; kirkko;
ympäristön nykyluonne:  taajama;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Hietakylän hautausmaa ja Haminan ortodoksinen hautausmaa
 
© Museovirasto 2009