på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Kaarina Lieto
Littoisten verkatehdas ja Kotimäen asuinalue
Kuvaus
Littoisten verkatehdas on yksi Suomen vanhimmista ja historiallisesti merkittävimmistä tekstiilitehtaista. Alue on harkitun rakennustoiminnan tuloksena syntynyt arkkitehtonisesti korkeatasoinen teollisuusyhdyskunta, jonka suunnittelijoina on ollut maamme nimekkäimpiä arkkitehtejä. Se on ominaispiirteensä hyvin säilyttänyt esimerkki suljetusta yhdyskunnasta, joka tarjosi jäsenilleen kaikki palvelut ja toimintamahdollisuudet, joista myöhemmin yhteiskunta tuli vastaamaan. Kotimäki työväen asuinalueena kuuluu 1920-luvun parhaimmistoon niin suunnittelultaan, viihtyisyydeltään kuin säilyneisyydeltään.

Littoisten entisen verkatehtaan aluetta hallitsevat punatiiliset tuotantorakennukset. Näistä vanhin on 1820-luvulta pääosan ollessa 1800-luvun loppupuolelta ja 1920-luvulta. Alueella on myös 1850-luvulla rakennettu, arkkitehti G. Th. Chiewitzin suunnittelema kahdeksankulmainen konttori- ja asuinrakennus. Verkatehtaan vanhat tilat on pääosin muutettu asuinkäyttöön. Tuotantorakennuksiin liittyy laaja 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa rakennettu työväen asuntoalue, jolla sijaitsee myös tehdasyhteisön kirkkona oleva entinen kirjasto- ja lukusalirakennus, kerhotilana toimiva entinen työväen yhteiskeittiö ja asuinkäyttöön kunnostettu tehtaankoulu. Tehtaanjohtajan asuintalo ns. Schnittin linna sijaitsee mäellä tehtaan eteläpuolella. Asuinrakennuksen piirustukset ovat hampurilaisen arkkitehtitoimisto J. Schwartzin käsialaa. Niemessä tehdasalueen luoteispuolella on tehtaan teknillisen johtajan asuintalo.

1920-luvulla rakennettu Kotimäki-niminen yhtenäinen ja tiivis, puistomainen työväen asuinalue muodostuu arkkitehti Bertel Jungin laatimien tyyppipiirustusten mukaan rakennetuista satulakattoisista ja lautavuoratuista omakotitaloista.
 
Historia
Littoisten verkatehtaan vanhin teollisuusrakennus rakennettiin 1824 Littoistenjärven rantaan. Kolmikerroksisessa rakennuksessa oli sekä asuinhuoneita että työsaleja. Rakennusta muutettiin 1850-luvulla arkkitehti G. Th. Chiewitzin laatimien piirustusten mukaan. Tehdaskorttelin luoteisosan tuotantosiivet valmistuivat 1923 arkkitehti Valter Jungin suunnittelemana. Arkkitehti Bertel Jung laati 1920-luvulla tehdasalueen vieressä sijaitsevan Kotimäen työväenasuinalueen vapaamuotoisen kaavan ja tyyppitalosuunnitelmat.

Tehtaan toiminta Littoisissa loppui 1968 ja tehtaan tiloja on otettu asuin- ja liikekäyttöön vuodesta 1995 lähtien.
 
Lisätietoa
Yrjö Koskelainen, Littoisten verkatehtaan historia. 1738-1823-1923. Porvoo 1923.

Hannu Mansikkaniemi - Jukka Luoto - Esa Hiltunen, Liedon Historia 1 - aikojen alusta vuoteen 1809. 1988.

Kari Suistoranta, Liedon Historia 2 - vuodesta 1809 nykypäiviin. 1988.

Lauri Putkonen, Kulttuurihistoriallisesti arvokkaat teollisuusympäristöt. Ympäristöministeriö. Tutkimus 4/1988. Helsinki 1989.

Seppo Laitakari, Littoisten Kotimäki. Verkatehtaan asuntoalue. Inventointi Museovirasto, Rakennushistorian osasto. 1998.

Liedon kulttuuriympäristöohjelma. Arkkitehtitoimisto Lehto Peltonen Valkama Oy. 2002.
 
kohteeseen sisältyy:  kaava-alue; kirkko; muu teollisuusrakennus; muu tuotantorakennus; työväen asuintalo;
ympäristön nykyluonne:  taajama;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun

Littoisten verkatehdas

Littoisten verkatehdas.

Kotimäen työväenasuinaluetta.
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Littoisten verkatehdas ja Kotimäen asuinalue
 
Kaarina Littoisten verkatehdas ja Kotimäen asuinalue
Lieto Littoisten verkatehdas ja Kotimäen asuinalue
 
© Museovirasto 2009