på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Pöytyä Varsinais-Suomi
Pöytyän kirkkoympäristö
Kuvaus
Pöytyän kirkkoympäristö muodostaa monipuolisen ja ajallisesti kerroksellisen kokonaisuuden Aurajoen varrelle. Siihen kuuluvat pitäjän keskiaikaisen kirkonpaikan ja vanhan kirkkotarhan viereen lounaissuomalaisen Mikael Piimäsen 1790-luvulla rakentama puukirkko, vanha kirkkoherranpappila, lainamakasiini sekä arkkitehti Alvar Aallon suunnittelema seurakuntatalo.

Pöytyän kirkko sijaitsee Aurajoen varrella, jota seuraa keskiaikaisperäinen ns. Varkaantie. Kookas kirkko on muodoltaan länsitornillinen pitkäkirkko, jossa on kirkkosaliin avautuvat täyskorkeat kylkiäiset. Kirkkosalin holvaus ja kiinteä sisustus värityksineen on 1800-luvun lopun nikkarityyliä.

Pöytyän vanhalla kirkonpaikalla, nykyisen kirkon pohjoispuolella, on ympyränmuotoinen kirkkotarha, jota ympäröi katettu hirsiaita. Hirsiaidassa on kaksi 1700-luvun pyramidikattoista porttirakennusta. Keskiaikaisen kirkon paikalla on muistomerkki. Lainajyvästön makasiini on 1800-luvulta. Kirkon pohjoispuolella sijaitsevan entisen kirkkoherranpappilan uusklassillinen päärakennus on yksi harvoja kaksikerroksisia pappilarakennuksia Suomessa. Pappilan päärakennus on toiminut museona vuodesta 1959 alkaen. Pöytyän kirkkoympäristöön kuuluu lisäksi arkkitehti Alvar Aallon toimistossa 1930-luvulla suunniteltu seurakuntatalo.

Pöytyän kirkkoympäristö sijaitsee Aurajokilaakson valtakunnallisesti arvokkaalla maisema-alueella.
 
Historia
Pöytyän kirkkopitäjä mainittiin kirjallisissa lähteissä ensimmäisen kerran 1366. Pitäjän ensimmäisen kirkon sijainnista ei ole täyttä varmuutta. Seuraava kirkonpaikka 1400-luvulta oli nykyisen kirkon pohjoispuolella ja keskiaikainen kirkko oli käytössä vielä 1790-luvulle.

Nykyinen kirkko rakennettiin 1792-1793 rakennusmestari Mikael Piimäsen johdolla ja uudistettiin perusteellisesti 1880-luvulla. Vanhaa kirkkotarhaa käytettiin hautaamiseen vuoteen 1834 asti, jolloin uusi hautausmaa perustettiin nykyisen kirkon eteläpuolelle.

Kirkkoherranpappila siirtyi nykyiselle paikalleen Aurajoen länsirannalle, kirkon pohjoispuolelle 1700- ja 1800-lukujen taitteessa. Pappilan kaksikerroksinen päärakennus rakennettiin 1802 kirkkoherra Sundvallin suunnitelmien mukaan.
 
Lisätietoa
Elias Härö, Pappilarakennusten yhdennellätoista hetkellä. Arkkitehti 11-12/1963.

Aulikki Ylönen, Pöytyän, Yläneen ja Oripään historia vuoteen 1865. Pöytyän, Yläneen ja Oripään historiatoimikunta 1969.

Tove Riska, Pöytyän kirkko. Suomen kirkot 11. Museovirasto 1982.

Lars Pettersson, Suomalainen puukirkko. Suomen rakennustaiteen museo. Helsinki 1992.

Anu Soikkeli, Suomen vanhat pappilat - menneisyyden tulevaisuus. Oulun yliopisto 2000.

Pöytyän kulttuuriympäristöohjelma. Arkkitehtitoimisto Lehto Peltonen Valkama Oy.2002.

Marja Terttu Knapas et al., Suomalaiset pappilat, kulttuuri-, talous- ja rakennushistoriaa. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia 1238/Tieto. 2009.
 
kohteeseen sisältyy:  hautausmaa; kirkko; lainamakasiini; muu hallintorakennus; pappila;
ympäristön nykyluonne:  kirkonkylä;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun

Pöytyän vanhan hautausmaan katettua hirsiaitaa pyramidikattoisine porttirakennuksineen.

Pöytyän kirkko.

Pöytyän kirkkoherranpappila.
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Pöytyän kirkkoympäristö
 
© Museovirasto 2009